| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 17/03/2026

 

 

 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2025 των ελληνικών συστημικών τραπεζών επιβεβαιώνουν τη σημαντική ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τους θέσης, σύμφωνα με νέα ανάλυση της NBG Securities. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι τράπεζες καταφέρνουν πλέον να διευρύνουν τις πηγές εσόδων τους πέρα από τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενισχύοντας τη σταθερότητα της κερδοφορίας τους.

Με ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και αυξημένες διανομές προς τους μετόχους, ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται στο 2026 με θετικές προοπτικές, παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες που επικρατούν διεθνώς.

 

Σταθερή ενίσχυση των βασικών εσόδων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παρουσίασαν αύξηση σε τριμηνιαία βάση σε επίπεδο συστήματος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στα σχετικά σταθερά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, στις ηπιότερες πιέσεις στα τραπεζικά περιθώρια, αλλά κυρίως στη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και στην ενισχυμένη ζήτηση για χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερα θετική ήταν και η πορεία των εσόδων από προμήθειες (fees & commissions), τα οποία ενισχύθηκαν χάρη στη δυναμική δανειακή δραστηριότητα αλλά και στην αυξανόμενη συμβολή υπηρεσιών που δεν συνδέονται άμεσα με τα επιτόκια. Η τάση αυτή δείχνει ότι οι τράπεζες επιδιώκουν πλέον πιο ισορροπημένη δομή εσόδων, μειώνοντας την εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζεται και στα οργανικά έσοδα, τα οποία κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, με βασικούς μοχλούς τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αυξημένες προμήθειες.

Έσοδα, δαπάνες και ποιότητα ενεργητικού

Τα συνολικά έσοδα του κλάδου ενισχύθηκαν περαιτέρω και από μη οργανικές πηγές, όπως τα έσοδα από trading. Στο σκέλος των δαπανών, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν οριακά, κυρίως λόγω νέων προσλήψεων, ενώ τα γενικά και διοικητικά έξοδα επηρεάστηκαν από αυξημένες επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές πληροφορικής.

Παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Το κόστος κινδύνου εμφάνισε μικρή αποκλιμάκωση, αντανακλώντας τη βελτίωση των χαρτοφυλακίων δανείων και την ισχυρή διαχείριση κινδύνου.

Ταυτόχρονα, οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών παραμένουν άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, χάρη στην ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίου.

Γενναιόδωρες διανομές προς τους μετόχους

Οι διοικήσεις των τραπεζών παρουσίασαν αισιόδοξους στρατηγικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, βασισμένους σε σχετικά συντηρητικές παραδοχές. Παράλληλα, ανακοίνωσαν σημαντικές διανομές προς τους μετόχους, οι οποίες στηρίζονται στην υψηλή κερδοφορία χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τα κεφαλαιακά επίπεδα.

Η εικόνα ανά τράπεζα

Η Alpha Bank παρουσίασε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, που αντικατοπτρίζει τα οφέλη από πρόσφατες εξαγορές, όπως η Astrobank. Η τράπεζα ξεπέρασε τους στόχους του τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου σε βασικούς δείκτες, με έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, δείκτη εξόδων προς έσοδα 38,7% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 13,8%. Η διοίκηση προτείνει αύξηση του payout ratio στο 55% από 50%, ενώ το 2026 χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό έτος λόγω της ενσωμάτωσης νέων δραστηριοτήτων, με τα κέρδη ανά μετοχή να αναμένονται στα 0,40 ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, με βασικούς πυλώνες την οργανική ανάπτυξη και τις συνέργειες από εξαγορές. Η αύξηση των εσόδων από προμήθειες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους βελτίωσε τη διαφοροποίηση των εσόδων. Η πειθαρχία στις δαπάνες και το χαμηλό κόστος κινδύνου οδήγησαν σε ισχυρή κερδοφορία, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 15,6%. Η απόδοση RoTBV έφτασε το 16%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της διοίκησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε επίσης ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα παραγωγής κερδών του ομίλου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους φαίνεται να έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους στο προηγούμενο τρίμηνο και πλέον κινούνται ανοδικά. Παράλληλα, τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν από νέες δραστηριότητες, όπως η συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική. Η διοίκηση αύξησε το payout ratio στο 55%, ανακοινώνοντας μέρισμα σε μετρητά 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπογράμμισε τη συνέχιση της αυστηρής διαχείρισης κόστους και των οργανικών προβλέψεων.

               

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum