| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Δευτέρα, 06/07/2026

 

Διαχειρίσιμο χαρακτηρίζει η UniCredit τον πιθανό αντίκτυπο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από μια ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον συντελεστή ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών (Minimum Reserve RequirementMRR) από το 1% στο 2%. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκτιμώνται ως από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη.

Η πιθανή αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών θα είχε ως στόχο την απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα και τη μείωση του κόστους τόκων του Ευρωσυστήματος, οδηγώντας παράλληλα σε μια ήπια σύσφιγξη των συνθηκών ρευστότητας στη χρηματαγορά. Όπως σημειώνει η UniCredit, οι τράπεζες θα δουν μικρή μείωση στα έσοδα από τόκους και περιορισμένη επιβάρυνση στα buffers ρευστότητας, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ουσιαστικός συστημικός κίνδυνος.

 

Σε γενικές γραμμές, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να εμφανίζει ελκυστική αποτίμηση, με δείκτη P/E περίπου στις 10,2 φορές για το 2027 και μερισματική απόδοση στο 5,2%, έναντι 14,6 φορές και 3,4% αντίστοιχα για τον δείκτη STOXX Europe 600, στοιχείο που υποστηρίζει την επενδυτική εικόνα του κλάδου.

Η UniCredit υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για πιθανή αύξηση του MRR είχε επανέλθει ήδη από το 2023, όταν εξεταζόταν ακόμη και πιο επιθετικό σενάριο αύξησης (3%–5%), το οποίο τελικά δεν προχώρησε. Η τότε συγκυρία είχε επιβαρυνθεί από την απότομη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των ζημιών στο Ευρωσύστημα, οι οποίες εκτιμώνται σε 7–8 δισ. ευρώ ετησίως για το 2023 και το 2024. Σήμερα, όπως τονίζεται, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το μέτρο θα υιοθετηθεί.

Τα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών της Ευρωζώνης ανέρχονται συνολικά σε περίπου 175 δισ. ευρώ και τοποθετούνται στην ΕΚΤ με μηδενικό επιτόκιο, γεγονός που συνεπάγεται έμμεσο κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς θα μπορούσαν εναλλακτικά να αποδίδουν το επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας.

Με βάση τις εκτιμήσεις της UniCredit, μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο MRR θα είχε διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανά χώρα. Οι γερμανικές τράπεζες θα επιβαρύνονταν περισσότερο, με απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική επίπτωση θα είχαν και οι γαλλικές τράπεζες. Αντίθετα, για τις ελληνικές τράπεζες το εκτιμώμενο κόστος θα ήταν κάτω των 100 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη επιβάρυνση.

Η ανάλυση επισημαίνει επίσης ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των ελάχιστων αποθεματικών ως προς το σύνολο των αποθεματικών διαμορφώνεται γύρω στο 15%, γεγονός που επηρεάζει τον βαθμό ευαισθησίας του τραπεζικού συστήματος σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του καθεστώτος.

Σε ευρύτερο επίπεδο, μια αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την πλεονάζουσα ρευστότητα στην Ευρωζώνη, η οποία κινείται προς την περιοχή των 2 τρισ. ευρώ, όριο που θεωρείται κρίσιμο για τη συμπεριφορά των επιτοκίων στη χρηματαγορά. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια και αυξημένη μεταβλητότητα, χωρίς όμως να ανατρέπει τη συνολική σταθερότητα του συστήματος.

Η UniCredit καταλήγει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, τόσο ως προς την κερδοφορία όσο και ως προς την ποιότητα ενεργητικού. Τα καθαρά κέρδη των συστημικά σημαντικών τραπεζών στην ΕΕ για το 2025 εκτιμώνται στα 188 δισ. ευρώ, ενώ μια αύξηση 1% στο MRR θα αντιστοιχούσε περίπου στο 2% αυτών των κερδών, ποσοστό που θεωρείται απολύτως διαχειρίσιμο.

Παράλληλα, οι δείκτες ρευστότητας παραμένουν ιδιαίτερα ισχυροί, με τον μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 158,6%, πολύ πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 100%. Ακόμη και στο σενάριο αύξησης των αποθεματικών, ο δείκτης θα παρέμενε σε άνετα επίπεδα, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αλλαγή χωρίς ουσιαστικές αναταράξεις.

                      

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum