| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Δευτέρα, 08/06/2026

 

 

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Wood, αποδίδοντας την εξέλιξη στις επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και στα πιο αδύναμα των αναμενόμενων στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2026, όταν η σύγκρουση στο Ιράν είχε μόλις ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2026 αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, από 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση της δυναμικής. Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 0,2%, έναντι 0,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2023.

Η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στη συγκρατημένη ιδιωτική κατανάλωση, η οποία επηρεάστηκε από τη μετακύλιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και τη σχετικά περιορισμένη έως τώρα δημοσιονομική στήριξη. Αντίθετα, οι επενδύσεις συνεχίζουν να λειτουργούν ως βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας, ενισχυμένες από τις ροές ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

 

Η Wood εκτιμά ότι η συνολική εικόνα του έτους θα είναι ασθενέστερη από τις αρχικές προβλέψεις και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2% για το 2026, έναντι 2,5% προηγουμένως. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο αποκλιμάκωσης της έντασης και επίτευξης μόνιμης εκεχειρίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλές για μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, έως και στο 1,4%.

Η ανάλυση των επιμέρους συνιστωσών του ΑΕΠ δείχνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% σε ετήσια βάση, από 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο, με τη μείωση να εντοπίζεται κυρίως στις υπηρεσίες. Αντίθετα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με τις δαπάνες σε αγαθά να επιταχύνονται, ιδιαίτερα σε διαρκή προϊόντα όπως οικιακός εξοπλισμός και ηλεκτρικές συσκευές.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον οίκο, δεν υποδηλώνει επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών, αλλά περισσότερο μια στάση προληπτικής αποταμίευσης από τα νοικοκυριά, τα οποία εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αβεβαιότητας.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας έχει επαναφέρει τις ανησυχίες των καταναλωτών, ενώ το συνολικό καταναλωτικό κλίμα παραμένει αδύναμο. Παράλληλα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνεχίζουν να αυξάνονται, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα αυξημένης αποταμίευσης.

Η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά σταθερή, αν και με σημάδια ήπιας κόπωσης. Η απασχόληση παρουσίασε στασιμότητα τον Απρίλιο, μετά από περίοδο ήπιας ανόδου, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 9,5% από 8,2% στο τέλος του 2025. Οι κενές θέσεις εργασίας εμφανίζουν μικρή υποχώρηση, χωρίς όμως ενδείξεις απότομης επιδείνωσης, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες για προσλήψεις παραμένουν σταθερές.

Στον τουρισμό, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν ακόμη αρνητική μεταβολή, με τις εισπράξεις να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και να ενισχύουν τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυξάνονται, με το ποσοστό τους στην οικονομία να ενισχύεται στο 18,4%, ενώ η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παραμένει ισχυρή, κοντά σε διψήφια ποσοστά.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, επιταχύνθηκε εκ νέου, φτάνοντας στο 5,4% τον Απρίλιο, λόγω αυξήσεων σε ενέργεια και υπηρεσίες, ενώ και τον Μάιο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Τα κυβερνητικά μέτρα συγκράτησης τιμών στα καύσιμα είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, καθώς δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν πλήρως τις διεθνείς πιέσεις.

Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, η Wood επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της οικονομίας, με τον προϋπολογισμό να έχει κλείσει με πλεόνασμα και το πρωτογενές αποτέλεσμα να παραμένει ισχυρά θετικό.

                     

                     

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum