| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 14/04/2026

        

 

 

Αυξημένο ενδιαφέρον από εύπορους κατοίκους της Μέσης Ανατολής καταγράφουν το τελευταίο διάστημα μεσίτες σε κορυφαίες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια ωθεί ολοένα και περισσότερους σε προσωρινή ή μόνιμη μετεγκατάσταση. Το Λονδίνο, το Μονακό, η Ελβετία και τα πολυτελή θέρετρα της Ισπανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης, με επαγγελματίες υψηλών εισοδημάτων, οικογένειες αλλά και επενδυτές να αναζητούν νέες επιλογές διαβίωσης.

Σύμφωνα με μεσίτες, το ενδιαφέρον αφορά τόσο βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και αγορές ακινήτων, με αρκετούς να εξετάζουν τη μετακίνηση έως ότου αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Παράλληλα, επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί σε αγορές ακινήτων του Περσικού Κόλπου επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους, καθώς η παρατεταμένη σύγκρουση δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών.

 

Στη Γενεύη, μεσίτες αναφέρουν αυξημένη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες αξίας πολλών εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, κυρίως από traders και στελέχη χρηματοοικονομικών εταιρειών που επιθυμούν μετεγκατάσταση από τη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Costa del Sol στην Ισπανία, όπου πολυτελή ακίνητα τύπου resort συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από αγοραστές που επιδιώκουν τρόπο ζωής αντίστοιχο με εκείνον του Κόλπου.

Στο Λονδίνο, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες ενισχύεται, με τα ενοίκια να αυξάνονται λόγω περιορισμένης προσφοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το ενδιαφέρον για ακίνητα υψηλού ενοικίου έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως από άτομα που έχουν πρόσφατα μετακινηθεί στη Μέση Ανατολή αλλά διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την έντονη κινητικότητα, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη μόνιμη μετεγκατάσταση, λόγω φορολογικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων, όπως η αλλαγή φορολογικής έδρας, η εγγραφή παιδιών σε σχολεία και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Για τον λόγο αυτό, οι κινήσεις χαρακτηρίζονται κυρίως προσωρινές, έως ότου υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς, αρκετές οικογένειες εξετάζουν πιο μακροπρόθεσμες αποφάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει μετακινήσεις προς χώρες όπως η Ελβετία και η Πορτογαλία.

Η Γενεύη και η Ζυρίχη παραμένουν παραδοσιακοί προορισμοί για εύπορους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι διαχρονικά διατηρούν σημαντικά κεφάλαια στην Ελβετία. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα στον Περσικό Κόλπο επηρεάζει και τις προσδοκίες για την πορεία των τιμών σε αγορές όπως το Ντουμπάι, αν και οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για αγορές που ιστορικά ανακάμπτουν μετά από περιόδους κρίσης.

Συνολικά, η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται να ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση για ευρωπαϊκά ακίνητα υψηλής κατηγορίας, με τους περισσότερους αγοραστές να διατηρούν στάση αναμονής μέχρι να αποσαφηνιστεί η διάρκεια και η ένταση της γεωπολιτικής κρίσης.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum