| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 03/04/2026

 

 

Πέντε εβδομάδες σύγκρουσης με το Ιράν έχουν προκαλέσει έντονους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, εξαλείφοντας τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης, εκτινάσσοντας το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια και αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους για επιτόκια και πληθωρισμό.

Η πρόσφατη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε αντιφατικά μηνύματα, καθώς από τη μία προανήγγειλε συνέχιση των επιθέσεων και από την άλλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να δώσει σαφές πλαίσιο για την επαναλειτουργία των Στενά του Ορμούζ. Η αντίδραση των αγορών ήταν χαρακτηριστική: αρχική πτώση των μετοχών και στη συνέχεια σχεδόν πλήρης ανάκαμψη, με αφορμή μόνο πληροφορίες για ένα πιθανό πρωτόκολλο ναυσιπλοΐας μεταξύ Ιράν και Ομάν. Η έντονη αυτή μεταβλητότητα αποτυπώνει την εύθραυστη ψυχολογία των επενδυτών.

 

Ο S&P 500 κατέγραψε πρόσφατα άνοδο 2,9% — τη μεγαλύτερη από τον Μάιο — βασισμένη περισσότερο σε προσδοκίες παρά σε ουσιαστικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, το Brent Crude Oil έχει ενισχυθεί περίπου 50% από την έναρξη της κρίσης, προσεγγίζοντας τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ οργανισμοί όπως ο International Energy Agency προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωση της προσφοράς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι διαχειριστές κεφαλαίων προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους. Ο David Royal της Thrivent επιλέγει σταδιακή μετατόπιση από μετοχές ανάπτυξης σε μετοχές αξίας, αναζητώντας ευκαιρίες σε πιεσμένα blue chips. Όπως επισημαίνει, οι αγορές συχνά βρίσκουν πυθμένα όταν η αβεβαιότητα κορυφώνεται. Αντίθετα, ο Florian Ielpo της Lombard Odier υιοθετεί πιο αμυντική στάση, μειώνοντας την έκθεση σε ρίσκο και υποστηρίζοντας ότι σε περιόδους σοκ η αποεπένδυση μπορεί να είναι αναγκαία.

Άλλοι επενδυτές επικεντρώνονται στις δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης. Ο Roushab Amin της Allspring θεωρεί ότι ο βασικός μηχανισμός μετάδοσης είναι τα επιτόκια και το δολάριο, ενώ διατηρεί θετική θέση στο αμερικανικό νόμισμα. Ο David Lebovitz της JPMorgan Asset Management εκτιμά ότι το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 125 δολάρια και προτιμά τον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ ως πιο ανθεκτικό σε γεωπολιτικούς κραδασμούς.

Στην αγορά ομολόγων, η εικόνα παραμένει πιο σταθερή. Παρά τις πιέσεις, οι αγορές πιστώσεων δεν έχουν καταρρεύσει, γεγονός που αποδίδεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας. Σύμφωνα με τη Vanguard Group, οι αποδόσεις εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτές, με έμφαση στα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Παρά την αναταραχή, η αμερικανική οικονομία εμφανίζει ακόμη αντοχές, με ισχυρή κατανάλωση και θετική πορεία στη μεταποίηση. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών ενέργειας επιβαρύνει τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα, ενισχύοντας τις ανισότητες και δημιουργώντας συνθήκες «οικονομίας δύο ταχυτήτων».

Το βασικό ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο πότε θα λήξει η σύγκρουση, αλλά πόσο θα διαρκέσουν οι οικονομικές της επιπτώσεις. Αν οι υψηλές τιμές ενέργειας διατηρηθούν, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα αρχίσουν να πλήττουν τη ζήτηση.

Τέλος, σύμφωνα με τη BCA Research, το οικονομικό και πολιτικό κόστος για τις ΗΠΑ είναι ήδη υψηλό, αυξάνοντας την πιθανότητα αλλαγής στρατηγικής. Όπως επισημαίνεται, η διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ συχνά ξεκινά με ακραίες θέσεις που σταδιακά περιορίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα μπορεί να παρουσιαστεί ως επιτυχία.

                        

                       

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum