| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 12/02/2026

 

 

Ο κλάδος των ακινήτων βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνονται πλέον πέρα από την τεχνολογία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι εταιρείες διαχείρισης και μεσιτείας εμπορικών ακινήτων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.

Η μετοχή της CBRE σημείωσε πτώση 13,5% ενδοσυνεδριακά, με την Oppenheimer να χαρακτηρίζει την κίνηση ιδιαίτερα ανησυχητική, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες απώλειες είχαν παρατηρηθεί μόνο στις πιο ακραίες φάσεις της πανδημίας και κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο ίδιο κλίμα, η Jones Lang LaSalle υποχώρησε κατά 12,5%, η Hudson Pacific Properties έχασε περίπου 8%, η Newmark σχεδόν 11%, η SL Green Realty 9%, ενώ η BXP κατέγραψε πτώση 4%.

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Keefe, Bruyette & Woods, Jade Rahmani, η αγορά απομακρύνεται από επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε υψηλές προμήθειες και έντονη ανθρώπινη εργασία, καθώς θεωρούνται πιο εκτεθειμένα σε ενδεχόμενη ανατροπή από την ΑΙ. Η τάση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στροφή των επενδυτών προς πιο αμυντικούς τομείς, όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μετά το αρχικό κύμα πιέσεων σε εταιρείες λογισμικού και στη συνέχεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οι ανησυχίες δεν περιορίστηκαν στα ακίνητα. Μετοχές εταιρειών μεταφορών και logistics δέχθηκαν επίσης ισχυρό πλήγμα, έπειτα από την παρουσίαση νέου εργαλείου κλιμάκωσης μεταφορών με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης. Οι C.H. Robinson και RXO κατέγραψαν απώλειες 23% και 25% αντίστοιχα, ενώ η J.B. Hunt Transport Services υποχώρησε πάνω από 8%. Το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον στην αγορά είναι ποιος κλάδος θα βρεθεί επόμενος στο στόχαστρο.

Η ΑΙ και η πίεση στην αγορά γραφείων

Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις από την άνοδο των επιτοκίων και τη διαρκή ενίσχυση της εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας μετά την πανδημία, που έχει περιορίσει τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους. Η προοπτική ευρείας αυτοματοποίησης μέσω ΑΙ εντείνει τους φόβους ότι η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό σε διοικητικές θέσεις θα μειωθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας έμμεσα τη ζήτηση για γραφεία.

Αφορμή για την κλιμάκωση των ανησυχιών αποτέλεσε άρθρο του Matt Shumer, συνιδρυτή και CEO της OtherSide AI, ο οποίος προέβλεψε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας εισαγωγικού επιπέδου σε γραφειακά επαγγέλματα, υποστηρίζοντας ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και εκείνον της Covid. Το κείμενο συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια προβολές μέσα σε μία ημέρα, ενισχύοντας τη συζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλον Μασκ υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ΑΙ ενδέχεται να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της ανθρώπινης εργασίας σε γραφειακά περιβάλλοντα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ιστορική μετάβαση από τους «ανθρώπινους υπολογιστές» στα σύγχρονα λογιστικά φύλλα.

Υπερβολική αντίδραση ή προειδοποιητικό σήμα;

Παρά το κύμα πωλήσεων, δεν συμμερίζονται όλοι οι επενδυτές την ένταση των φόβων. Ο Rahmani επισημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη πολλών εταιρειών ακινήτων παραμένουν ανθεκτικά και ότι το τρέχον sell-off ενδέχεται να υπερτιμά τον άμεσο κίνδυνο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σύνθετες συναλλαγές που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και ισχυρά δίκτυα σχέσεων.

Ενδεικτικά, η CBRE ανακοίνωσε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, με βασικά κέρδη 2,73 δολάρια ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης 2,68 δολαρίων. Για το σύνολο της χρήσης, η διοίκηση αναμένει κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 7,30 και 7,60 δολαρίων, επίπεδα συμβατά ή και ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bob Sulentic, τόνισε ότι η ΑΙ αξιοποιείται ως εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και όχι ως υποκατάστατο των μεσιτών, υπογραμμίζοντας ότι πολλές συναλλαγές παραμένουν περίπλοκες και απαιτούν εμπειρία και ανθρώπινη κρίση.

Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Thierry Wizman της Macquarie προειδοποιούν ότι σε βάθος χρόνου οι εταιρείες που δεν ενσωματώσουν την ΑΙ στον πυρήνα του επιχειρηματικού τους μοντέλου – και όχι απλώς ως συμπληρωματικό εργαλείο – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ουσιαστικές προκλήσεις.

Το αν η τρέχουσα διόρθωση αποτελεί υπερβολική αντίδραση ή την αρχή μιας βαθύτερης αναδιάρθρωσης του κλάδου, μένει να αποδειχθεί. Προς το παρόν, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί το δυσμενέστερο σενάριο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum