| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 18/04/2026

 

 

Η ελληνική αγορά κατοικίας συνέχισε την ανοδική της πορεία το 2025, καταγράφοντας αύξηση τιμών υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,8% το 2025, έναντι 5,5% στην Ε.Ε., κατατάσσοντας τη χώρα στη 10η θέση ως προς τον ρυθμό ανόδου.

 

Παρά τη θετική αυτή επίδοση, αρκετές ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με σαφώς υψηλότερες ταχύτητες. Στην Ουγγαρία οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 18,3%, στην Πορτογαλία κατά 17,6%, ενώ στη Βουλγαρία η αύξηση έφτασε το 14,6%. Σημαντική ήταν και η άνοδος στην Ισπανία με 12,4%.

Στον αντίποδα, πιο ήπια ήταν η μεταβολή σε ώριμες αγορές, όπως η Γερμανία (3,2%), η Ιταλία (4%) και η Γαλλία (0,7%), ενώ στην Κύπρος η αύξηση περιορίστηκε στο 4,5%.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς το 2025 ήταν η διαφοροποίηση της δυναμικής ανά γεωγραφική περιοχή. Στην Αττική, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%, εμφανίζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές καταγράφηκε ενίσχυση της ανόδου: στη Θεσσαλονίκη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,6%, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις η άνοδος έφτασε το 9,8%. Στις τουριστικές περιοχές της χώρας, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 8,8%.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η εικόνα παραμένει εντυπωσιακή. Από τα χαμηλά του 2017 έως το τέλος του 2025, οι τιμές κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 87,6%, ξεπερνώντας πλέον κατά 8,1% τα προ κρίσης επίπεδα του 2008. Στην Αττική η άνοδος αγγίζει το 104,5%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 99,4%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η ζήτηση για κατοικίες παραμένει ισχυρή, τόσο από αγοραστές όσο και από επενδυτές, την ώρα που η προσφορά –ιδίως σε σύγχρονες και οικονομικά προσιτές κατοικίες– παραμένει περιορισμένη. Αυτό το έλλειμμα προσφοράς, σε συνδυασμό με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και προγράμματα όπως το «Σπίτι μου ΙΙ», συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, η έντονη αύξηση των αξιών και η επιδείνωση της προσιτότητας ωθούν τα νοικοκυριά σε φθηνότερες περιοχές ή σε παλαιότερα ακίνητα, αναδιαμορφώνοντας τη γεωγραφία της ζήτησης.

Για το επόμενο διάστημα, οι προοπτικές της αγοράς εκτιμώνται συγκρατημένα θετικές, αν και δεν λείπουν οι κίνδυνοι. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η ένταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής και τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως παράγοντες επιβράδυνσης της ανόδου των τιμών.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum