| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Δευτέρα, 02/11/2026

           

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία απέναντι στη Βρετανία, επιτρέποντάς της να παραμείνει εκτός Ευρωζώνης και ζώνης Σένγκεν, σε περίπτωση που το Λονδίνο υποβάλει αίτημα επανένταξης στην Ένωση. Αυτό ανέφεραν στο Politico δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τη στάση των Βρυξελλών, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Βρετανία δεν θα ήταν απαραίτητο να υιοθετήσει το ευρώ ή να συμμετάσχει στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης χωρίς διαβατηριακούς ελέγχους. Πρόκειται για δύο ζητήματα που εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία σε ένα τμήμα των Βρετανών ψηφοφόρων.

Μια τέτοια προσέγγιση θα ενίσχυε σημαντικά τις προοπτικές επιστροφής της χώρας στην ΕΕ, καθώς θα απαντούσε στις φωνές που υποστηρίζουν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να γίνει ξανά δεκτή χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και την ένταξή της στη Σένγκεν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Andy Burnham έχει δηλώσει ότι το Brexit δεν λειτουργεί προς όφελος της χώρας, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επανένταξης στην ΕΕ να συμπεριληφθεί στο επόμενο εκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών.

 

Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές προειδοποιούν ότι μια επιστροφή της Βρετανίας θα μπορούσε να συνοδευτεί από ισχυρές πιέσεις για δεσμεύσεις υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πέρα από τους όρους συμμετοχής που ίσχυαν πριν από το Brexit.

Δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα έδειξε ότι το 55% των Βρετανών επιθυμεί την ανατροπή του Brexit και την επιστροφή στην ΕΕ, έναντι 34% που προτιμά την παραμονή εκτός Ένωσης. Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει αισθητά όταν τίθεται ως προϋπόθεση η υιοθέτηση του ευρώ και η ένταξη στη Σένγκεν: σε αυτή την περίπτωση, μόλις το 35% τάσσεται υπέρ, ενώ το 43% είναι αντίθετο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ΕΕ δεν έχει διαμορφώσει επίσημη θέση για το ενδεχόμενο επιστροφής της Βρετανίας, καθώς το Λονδίνο δεν έχει υποβάλει μέχρι σήμερα σχετικό αίτημα.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Ένωση λαμβάνει πάντοτε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας. Όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους στο Politico, μπορεί θεωρητικά να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση, στην πράξη όμως το πλαίσιο είναι πιο ευέλικτο και υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα συμμετοχής.

Η διευκρίνιση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη για τις φιλοδοξίες του Burnham να δει τη Βρετανία να επιστρέφει στην ευρωπαϊκή οικογένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το προηγούμενο καθεστώς και οι νέες διαπραγματεύσεις

Όσο ήταν μέλος της ΕΕ, η Βρετανία διέθετε εξαιρέσεις τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από τη ζώνη Σένγκεν, μέσα από μια σειρά ειδικών ρυθμίσεων και συμφωνιών που είχαν διαπραγματευθεί σε βάθος δεκαετιών.

Αντίθετα, οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ένωση πιο πρόσφατα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για τη σταδιακή συμμετοχή τους και στους δύο αυτούς θεσμούς.

Ο Burnham έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τελικά την επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα κινηθεί με βάση τη βούληση της βρετανικής κοινής γνώμης. Έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, στις οποίες θα επιδιώξει νέα λαϊκή εντολή. Οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2029.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν επί πρωθυπουργίας Keir Starmer, περιλαμβάνουν διευκολύνσεις στο εμπόριο τροφίμων, τη θέσπιση νέων θεωρήσεων εισόδου για νέους και τη διασύνδεση των συστημάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα, ο Burnham έχει δηλώσει ότι στη συνάντηση θα παρουσιάσει επιλογές για μια ευρύτερη αναθεώρηση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το Brexit «έχει προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό».

Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, αλλά και η πλήρης επανένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιλογή που θα προκριθεί αναμένεται να συμπεριληφθεί στο επόμενο εκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών, ενόψει των εκλογών του 2029, αν και ο πρωθυπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να προκηρύξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή: Politico

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum