| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 26/02/2026

                 

 

 

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για τη μερισματική στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες.

Μετά την οριστική επιστροφή τους σε καθεστώς κανονικότητας, τα ποσοστά διανομής κερδών προς τους μετόχους ξεκίνησαν από σχετικά χαμηλή βάση – περίπου 20% για τη χρήση του 2023 – διπλασιάστηκαν το 2024 και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την περυσινή χρήση θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, άνω του 50%. Οι επίσημες ανακοινώσεις από τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων αναμένονται εντός του διημέρου.

 

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να διανείμει πάνω από το 60% των καθαρών κερδών του 2025. Η Eurobank και η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε επίπεδα άνω του 50%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς γύρω στο 50%. Συνολικά, οι επιστροφές προς τους μετόχους — μέσω μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών — εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τι περιμένει η αγορά για τα επόμενα χρόνια

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τις φετινές διανομές. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι διοικήσεις μεσοπρόθεσμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των κερδών ανά μετοχή και ολοκληρωθεί το βασικό σκέλος της ανάπτυξης μέσω μη οργανικών κινήσεων, τα ποσοστά διανομής θα ενισχυθούν περαιτέρω. Δεν αποκλείεται, σε ορίζοντα 3–5 ετών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή μακροοικονομική αναταραχή, οι τράπεζες να φτάσουν σε διανομές που θα προσεγγίζουν το σύνολο της ετήσιας κερδοφορίας τους.

Καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσει και η ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή του στα ίδια κεφάλαια, όπως επιδιώκει ο επόπτης.

Οι προβλέψεις της Bank of America

Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόσφατη έκθεση της Bank of America, που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2025 και τη διανομή κερδών.

Οι αναλυτές της προβλέπουν επιτάχυνση των επιστροφών κεφαλαίου σε όλους τους ομίλους:

Για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν payout 65% για το 2025, με επιπλέον ειδικό μέρισμα 350 εκατ. ευρώ. Από το 2026 προβλέπουν αύξηση του ποσοστού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, με στόχο το 95% το 2028.

Για Alpha Bank και Eurobank αναμένουν διανομή 55% για το 2025 και ετήσια αύξηση 5 μονάδων, οδηγώντας το payout στο 80% έως το 2028.

Για την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται διανομή 50% των καθαρών κερδών του 2025, σταθερότητα το 2026 και σταδιακή ενίσχυση κατά 5 μονάδες ετησίως από το 2027.

Η καθοδήγηση και τα περιθώρια θετικής έκπληξης

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους που θα παρουσιάσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι, παρά το ευνοϊκό περιβάλλον για τα καθαρά έσοδα από τόκους, μεγάλο μέρος των θετικών εξελίξεων έχει ήδη ενσωματωθεί στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς.

Κατά την Bank of America, οι διοικήσεις πιθανότατα θα υιοθετήσουν συντηρητική καθοδήγηση για τα καθαρά έσοδα από τόκους, επιλέγοντας στρατηγική «υπεραπόδοσης και μελλοντικών αναβαθμίσεων», αντί να ενσωματώσουν εξαρχής αισιόδοξες παραδοχές. Αυτό συνδέεται με την αβεβαιότητα γύρω από το beta των επιτοκίων καταθέσεων και τη μεταβλητότητα της πιστωτικής επέκτασης.

Ως εκ τούτου, τα βασικά περιθώρια θετικής έκπληξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς ενδέχεται να προέλθουν από:

υψηλότερα έσοδα από προμήθειες

χαμηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου

μεγαλύτερες επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους

Η επόμενη διετία, συνεπώς, αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο ο τραπεζικός κλάδος θα μετατρέψει τη βελτιωμένη κερδοφορία σε διατηρήσιμη αξία για τους μετόχους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum