| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 29/05/2026

 

 

Η κυρίαρχη εκτίμηση στη Wall Street είναι ότι μια αξιόπιστη και διαρκής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα λειτουργούσε ως ισχυρός θετικός καταλύτης για τις αγορές. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές αυτή την αισιοδοξία.

Ο Τσάρλι ΜακΈλιγκοτ της Nomura προειδοποιεί ότι μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Στενού του Ορμούζ ενδέχεται τελικά να αποτελέσει το γεγονός που θα βάλει τέλος στο εντυπωσιακό ράλι της Wall Street και θα ανοίξει τον δρόμο για μια έντονη χρηματιστηριακή διόρθωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές συχνά αντιδρούν αντίθετα από αυτό που περιμένει η πλειονότητα των επενδυτών. Η βασική του θέση είναι ότι το θετικό σενάριο μιας συμφωνίας έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις. Έτσι, όταν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, αντί να ακολουθήσει νέο ανοδικό κύμα, μπορεί να ξεκινήσει μαζική κατοχύρωση κερδών και αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής.

 

Καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο ράλι των αμερικανικών αγορών έπαιξε το λεγόμενο «gamma squeeze». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν η έντονη αγορά call options αναγκάζει τους market makers να αγοράζουν συνεχώς περισσότερες μετοχές για αντιστάθμιση κινδύνου, ενισχύοντας έτσι την ανοδική κίνηση.

Από τα τέλη Μαρτίου, ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 16%, ενώ ο Nasdaq έχει ενισχυθεί πάνω από 24%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα στον κλάδο των ημιαγωγών. Ο δείκτης Philadelphia Semiconductor εκτινάχθηκε πάνω από 70%, καθώς η περιορισμένη προσφορά προηγμένων chips και η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης ενίσχυσαν θεαματικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για εταιρείες όπως η Micron Technology και η Intel.

Η Nomura θεωρεί ότι μια αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναδιάταξη κεφαλαίων. Μια συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν θα μπορούσε να πιέσει χαμηλότερα τόσο τις αποδόσεις των ομολόγων όσο και το δολάριο, αυξάνοντας παράλληλα την ελκυστικότητα κλάδων που έχουν μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα, όπως η υγεία, τα καταναλωτικά αγαθά και άλλες κυκλικές μετοχές.

Για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι νέες τοποθετήσεις, αρκετοί επενδυτές ενδέχεται να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και στους πρωταγωνιστές της τεχνητής νοημοσύνης. Δεδομένου ότι ο τεχνολογικός κλάδος έχει τεράστια βαρύτητα στον S&P 500, μια τέτοια μετατόπιση κεφαλαίων θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Goldman Sachs εντοπίζουν ακόμη έναν παράγοντα κινδύνου: τη σημαντική αύξηση των short positions στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, η διάμεση μετοχή του S&P 500 εμφανίζει short interest περίπου 3% της χρηματιστηριακής της αξίας, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι, αν ξεκινήσει μια ευρεία μετακίνηση κεφαλαίων προς υποτιμημένους ή παραμελημένους κλάδους, ενδέχεται να προκληθούν έντονα short squeezes σε μετοχές που μέχρι σήμερα δεν συγκέντρωναν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ΜακΈλιγκοτ επισημαίνει επίσης ότι η αγορά μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί ακόμη και χωρίς κάποια δραματική γεωπολιτική εξέλιξη. Το βασικό στοιχείο που παρακολουθεί είναι η ζήτηση για call options στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και στους κατασκευαστές ημιαγωγών.

Όσο συνεχίζεται η επιθετική αγορά αυτών των παραγώγων, το ράλι μπορεί να διατηρηθεί. Αν όμως η ζήτηση αρχίσει να περιορίζεται, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο σοβαρό προειδοποιητικό σήμα για μια μεγαλύτερη χρηματιστηριακή διόρθωση.

Η ειρωνεία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία που θεωρείται σήμερα το πιθανότερο καύσιμο για νέο ανοδικό κύμα στη Wall Street, μπορεί τελικά να εξελιχθεί στον καταλύτη που θα βάλει τέλος στο ράλι.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum