| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 02/04/2026

   

 

 

Καθώς τα τελευταία δεξαμενόπλοια με ορυκτά καύσιμα από τον Περσικό Κόλπο φτάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι ηγέτες της Ευρώπης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την έκταση της κρίσης που έρχεται. Σύμφωνα με το POLITICO, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοκ προσφοράς στην ενέργεια που θα μπορούσε να παραλύσει τη βιομηχανία, να καθηλώσει τις αερομεταφορές, να αυξήσει τις τιμές τροφίμων, να εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού και να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε κρίσιμα επίπεδα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι η επίδραση του πολέμου στην οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι τόσο έντονη όσο κατά την πανδημία Covid ή στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο παραδέχτηκε ότι ζει καθημερινά με τις συνέπειες του πολέμου, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν ό,τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

 

Σημειώνεται ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία το Ιράν έχει κλείσει, απειλώντας πλοία που δεν διαθέτουν άδεια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από ελλείψεις να βρουν μόνες τους πηγές ενέργειας.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για θέρμανση και μεταφορές, αλλά και για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής: τρόφιμα, πλαστικά, χημικά και γεωργία, χωρίς να υπολογίζονται ελλείψεις σε άλλους κρίσιμους πόρους όπως λιπάσματα και ήλιο για μικροτσίπ.

Μέχρι στιγμής, η επίδραση στους Ευρωπαίους καταναλωτές περιορίζεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών καυσίμων, ενώ η Sony έχει επισημάνει ότι η άνοδος τιμών στα PlayStation οφείλεται σε «παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις». Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, χαρακτήρισε την κατάσταση «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια στην ιστορία».

Η τρέχουσα κρίση διαφέρει από παλιότερα σοκ (ΟΠΕΚ 1973, εισβολή στην Ουκρανία 2022), καθώς επηρεάζει όλες τις μορφές ενέργειας —αργό, φυσικό αέριο και διυλισμένα προϊόντα όπως καύσιμα αεροσκαφών και ντίζελ. Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ επηρεάζει περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς, έναντι μόλις 7% κατά τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970.

Αρχικά, η ΕΕ θεωρούσε ότι η εξάρτηση από τον Περσικό Κόλπο ήταν περιορισμένη (6% για αργό, <10% για φυσικό αέριο), και οι υψηλές τιμές ήταν ο κύριος κίνδυνος. Στην πράξη, όμως, ο πόλεμος που πλησιάζει στην πέμπτη εβδομάδα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες. Ασιατικές χώρες, που βασίζονταν κατά 80% στον Κόλπο, αγοράζουν τώρα περιορισμένες ποσότητες, στρέφοντας φορτία μακριά από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Kpler, 11 δεξαμενόπλοια LNG από ΗΠΑ και Νιγηρία ανακατευθύνθηκαν προς την Ασία, ενώ το τελευταίο φορτίο LNG από το Κατάρ θα φτάσει σύντομα στην Ευρώπη. Με τους παγκόσμιους προμηθευτές σχεδόν στο μέγιστο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι τα αναμενόμενα φορτία LNG δεν θα φτάσουν εγκαίρως. Η πίεση αναμένεται «μέσα στον επόμενο μήνα».

Το χειρότερο σενάριο είναι το παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών, σε συνδυασμό με επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Ακόμη κι αν αυξηθεί η παραγωγή, οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές και μόνιμα. Η ΕΕ εξαρτάται πάνω από 40% από τον Περσικό Κόλπο για καύσιμα όπως ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών — χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Ήδη καταγράφεται αύξηση περίπου 15% στην τιμή της βενζίνης μέσα σε ένα μήνα. Κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις ανατιμήσεις μειώνοντας φόρους, αλλά ίσως χρειαστούν μέτρα περιορισμού της ζήτησης, όπως δελτία καυσίμων ή περιορισμοί μετακινήσεων. Οι αερομεταφορές πλήττονται έντονα, με τις τιμές καυσίμων αεροσκαφών να ξεπερνούν τα 1.700 δολάρια ανά τόνο, οδηγώντας σε αυξήσεις εισιτηρίων και περικοπές δρομολογίων.

Η βιομηχανία, ειδικά στον ενεργοβόρο τομέα των χημικών, βλέπει αυξήσεις κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια, που μετακυλίονται στις τιμές των προϊόντων. Η αύξηση των τιμών επεκτείνεται σε πλαστικά, λιπάσματα και ήλιο.

Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης, ή στασιμοπληθωρισμός, φαίνεται πιθανός, όπως τη δεκαετία του 1970. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1% φέτος, με αυξανόμενο πληθωρισμό και πιθανή αύξηση επιτοκίων. Ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε σήμερα, η οικονομία χρειάζεται περίπου έναν χρόνο για πλήρη ανάκαμψη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον εβδομάδες —όχι μήνες— για να προετοιμαστούν για ένα σοκ που μπορεί να επηρεάσει την οικονομία για μια γενιά. Ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, προειδοποιεί ότι ακόμα και σε περίπτωση ειρήνης αύριο, οι συνέπειες θα παραμείνουν λόγω των συνεχών καταστροφών ενεργειακών υποδομών στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Politico

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum