| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 08/03/2026

 

 

Από τα μέσα Μαρτίου τίθεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία η νέα Γενική Διεύθυνση Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βασική αποστολή την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

Η νέα δομή έρχεται να αντικαταστήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο λειτουργούσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες, εισάγοντας ένα πιο σύγχρονο και ενιαίο σύστημα φορολογικών ελέγχων. Στόχος είναι η προστασία των δημόσιων εσόδων, η ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού για πολίτες και επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία στελεχώνεται αρχικά με 370 έμπειρα στελέχη που προέρχονται από ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ και του πρώην ΣΔΟΕ. Σε αυτά θα προστεθούν ακόμη 80 νέοι ελεγκτές, οι οποίοι θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή βάσει προσόντων, επαγγελματικής εμπειρίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Συνολικά, περίπου 450 ελεγκτές θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στις επιχειρησιακές δράσεις, με συνεχή εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές ελέγχου και έρευνας.

 

«Στα όπλα» 450 ελεγκτές

Τα επιχειρησιακά κλιμάκια της νέας υπηρεσίας θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως drones, φορητές κάμερες, ειδικά οχήματα και σκάφη, καθώς και μέσα ατομικής προστασίας και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού.

Πριν από κάθε επιχείρηση, οι ελεγκτές θα λαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους με ασφάλεια και πλήρη τεκμηρίωση. Παράλληλα, θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο.

Για λόγους ασφαλείας, τα στελέχη της υπηρεσίας θα φέρουν οπλισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ θα υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση που περιλαμβάνει τεχνικές αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, σκοποβολή και μεθόδους ακινητοποίησης υπόπτων.

Ευρύ πεδίο δράσης

Η δράση της νέας υπηρεσίας θα καλύπτει το σύνολο των σοβαρών υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, όπως μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και δασμοφοροδιαφυγή, καθώς και ελέγχους σχετικά με την κίνηση κεφαλαίων.

Παράλληλα, στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται υποθέσεις παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, όπλων και εκρηκτικών, αλλά και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να προστατευθούν τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη

Η έδρα της νέας Γενικής Διεύθυνσης θα βρίσκεται στην Αθήνα. Κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της θα έχουν δύο σύγχρονες Αίθουσες Επιχειρήσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα μπορούν να λαμβάνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο ακόμη και από drones.

Οι αίθουσες αυτές θα συντονίζουν όλα τα επιχειρησιακά κλιμάκια από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, ενώ μετά από κάθε επιχείρηση θα πραγματοποιείται αξιολόγηση ώστε να βελτιώνεται διαρκώς η αποτελεσματικότητα των δράσεων.

Η λειτουργία της υπηρεσίας θα βασίζεται επίσης σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα αναλύουν δεδομένα και θα εντοπίζουν πρότυπα και διασυνδέσεις μεταξύ υποθέσεων. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατός ο εντοπισμός οργανωμένων κυκλωμάτων οικονομικού εγκλήματος σε πραγματικό χρόνο.

Περιφερειακές μονάδες ελέγχου

Η νέα δομή θα υποστηρίζεται από τρεις βασικές κατηγορίες περιφερειακών μονάδων που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Οι Μονάδες Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων θα δραστηριοποιούνται κυρίως σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, ηλεκτρονικής απάτης και διαφθοράς. Οι Μονάδες Ειδικών Φορολογικών Ελέγχων θα επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ οι Μονάδες Ειδικών Τελωνειακών Ελέγχων θα ασχολούνται με το λαθρεμπόριο και τη δασμοφοροδιαφυγή.

Στόχος 30.000 έλεγχοι το 2026

Για το 2026 έχει τεθεί στόχος η πραγματοποίηση τουλάχιστον 30.000 ελέγχων, δηλαδή περίπου 100 επιχειρησιακών δράσεων την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι έλεγχοι θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών συναλλαγών, απάτες στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ, καθώς και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων όταν απαιτείται για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.

Παράλληλα, η υπηρεσία θα ασχολείται με έρευνες για ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα και παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, όπως παράνομο λογισμικό ή παράνομη διανομή μουσικής και ταινιών.

Σε περιπτώσεις ολοκληρωμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής, η υπηρεσία θα υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές στον αρμόδιο εισαγγελέα, συμβάλλοντας στην ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Διεθνής συνεργασία

Η νέα υπηρεσία θα συνεργάζεται και σε διεθνές επίπεδο με οργανισμούς όπως η OLAF, η INTERPOL και η EUROPOL, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.

Παράλληλα, ειδικό τμήμα θα λειτουργεί ως εθνικό γραφείο ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο διεθνών δικτύων συνεργασίας όπως το CARIN. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δυνατότητα εντοπισμού και δέσμευσης παράνομων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με οικονομικά εγκλήματα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum