| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 06/11/2026

         

 

Την εγκατάστασή του στην Ελλάδα αποφάσισε ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners για την Ευρώπη και ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στελέχη διεθνώς στον χώρο του private equity. Η απόφασή του συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει εύπορους επενδυτές και κορυφαία στελέχη της διεθνούς χρηματοοικονομικής αγοράς, φιλοδοξώντας να αναδείξει την Αθήνα σε νέο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times και των Financial Times, ο Νίκος Σταθόπουλος εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταφέρει την κατοικία του στην Ελλάδα. Παράλληλα, η BC Partners, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 40 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να δημιουργήσει παρουσία με γραφείο στη χώρα, με στόχο να ενισχύσει τη δραστηριότητά της και να αναζητήσει νέα επενδυτικά κεφάλαια για περισσότερες συμφωνίες στην ελληνική αγορά.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς ομίλους στον κλάδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η BC Partners ιδρύθηκε το 1986 ως τμήμα της Barings Bank, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

 

Τα φορολογικά κίνητρα και η επιστροφή στελεχών

Η μετακίνηση του Νίκου Σταθόπουλου έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ελληνικής καταγωγής Βρετανού διαχειριστή Chris Rokos να εγκατασταθεί επίσης στην Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής των συγκεκριμένων κινήσεων είναι τα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση εύπορων επενδυτών και στελεχών του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ειδικότερα, το πλαίσιο προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή 5% επί των μπόνους και του λεγόμενου carried interest, δηλαδή του μεριδίου στα κέρδη που λαμβάνουν οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων ως αμοιβή για επιτυχημένες επενδύσεις και συμφωνίες εξαγορών. Ο συντελεστής αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 15% που εφαρμόζεται συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η κυβερνητική στρατηγική δεν περιορίζεται, πάντως, στην προσέλκυση μεμονωμένων στελεχών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα ευρύτερο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, με την εγκατάσταση εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, hedge funds και private equity funds, αλλά και την ανάπτυξη των υποστηρικτικών υπηρεσιών που συνοδεύουν τη δραστηριότητά τους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες από δικηγορικές εταιρείες, ελεγκτικούς και φοροτεχνικούς οίκους, συμβούλους επιχειρήσεων, εταιρείες πληροφορικής και τραπεζικούς οργανισμούς. Πρόκειται για ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να προσθέσει αξία στην ελληνική οικονομία.

Στο στόχαστρο και μεγάλα διεθνή hedge funds

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και άλλων σημαντικών ονομάτων της διεθνούς αγοράς. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Millennium Management του Izzy Englander, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, με κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 97 δισ. δολάρια.

Η παρουσία τέτοιων επενδυτικών σχημάτων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κορυφαίων διαχειριστών, αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού για την ενίσχυση της θέσης της Αθήνας στον διεθνή χρηματοοικονομικό χάρτη.

Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι πλέον να μετατρέψει το φορολογικό ενδιαφέρον σε μόνιμη επιχειρηματική παρουσία, προσελκύοντας όχι μόνο φυσικά πρόσωπα και κεφάλαια, αλλά και τις εταιρείες, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από αυτά.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum