| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 26/03/2026

         

 

 

Έντονη συγκέντρωση πλοίων καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Μέσης Ανατολής, με σημαντική παρουσία ελληνικών συμφερόντων σε ζώνες που πλέον θεωρούνται επιχειρησιακά επισφαλείς λόγω της κλιμάκωσης της έντασης.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου, συνολικά 33 πλοία υπό ελληνική σημαία βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο έως την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και στον Κόλπο του Ομάν. Αν συνυπολογιστούν και τα πλοία ελληνικών συμφερόντων που φέρουν ξένες σημαίες, ο συνολικός αριθμός των ποντοπόρων που δραστηριοποιούνται στο κρίσιμο τρίγωνο Περσικός Κόλπος – Στενά του Ορμούζ – Κόλπος Ομάν ανέρχεται σε 134, αποτυπώνοντας το υψηλό επίπεδο έκθεσης της ελληνικής ναυτιλίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες.

 

Αναλυτικότερα, εντός του Περσικού Κόλπου εντοπίστηκαν 11 πλοία με ελληνική σημαία, ενώ ένα ακόμη κινείτο στον Κόλπο του Ομάν, σε κοντινή απόσταση από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία αποτελούν κομβικό σημείο για τη διεθνή ενεργειακή τροφοδοσία.

Την ίδια ώρα, η συνολική παρουσία πλοίων όλων των εθνικοτήτων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου πλησιάζει τα 1.100, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research. Η αυξημένη αυτή συγκέντρωση αποδίδεται κυρίως στη στάση αναμονής που τηρούν ναυλωτές και πλοιοκτήτες, αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφέστερες συνθήκες πριν επιχειρήσουν τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ.

Παράλληλα, η ανατροπή των παραδοσιακών θαλάσσιων διαδρομών είναι πλέον εμφανής. Η διώρυγα του Σουέζ έχει χάσει σημαντικό μέρος της κανονικής της ροής, με ολοένα και περισσότερα πλοία να επιλέγουν τον μακρύτερο δρόμο μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη ton-miles κατά 6% έως 10% σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι μεγαλύτερες αποστάσεις δεσμεύουν περισσότερη χωρητικότητα. Ως αποτέλεσμα, περιορίζεται η διαθεσιμότητα πλοίων στην αγορά spot και ενισχύονται οι ανοδικές πιέσεις στους ναύλους, ιδιαίτερα για μεγάλα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC και Suezmax.

Ενδεικτική της έντασης είναι και η δραστική μείωση της κίνησης μέσω των Στενών του Ορμούζ. Στις αρχές της εβδομάδας, μόλις δέκα δεξαμενόπλοια, συνολικής χωρητικότητας περίπου 10 εκατ. βαρελιών, εξήλθαν από την περιοχή, όταν σε μια συνηθισμένη εβδομάδα οι διελεύσεις έφταναν τα 250 πλοία με συνολική χωρητικότητα περί τα 300 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με αναλύσεις, περίπου οι μισές από τις πρόσφατες διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν από «μη συμβατικά» πλοία, γεγονός που παραπέμπει σε αυξημένη δραστηριότητα πλοίων ιρανικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι αναφορές για επιβολή διοδίων από την Τεχεράνη για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, με το κόστος να φέρεται να ανέρχεται στα 2 εκατ. δολάρια ανά δεξαμενόπλοιο. Πηγές από την ιρανική πλευρά υποστηρίζουν ότι το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην παγκόσμια ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον, το βάρος της ελληνικής ναυτιλίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί σήμερα 5.691 πλοία και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε όρους deadweight tonnage. Η παρουσία είναι ακόμη πιο ισχυρή στα δεξαμενόπλοια, όπου οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 29,2% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σημαντικά μερίδια κατέχουν και στα bulk carriers (24,9%) και στα πλοία μεταφοράς LNG (24,5%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική ναυτιλία κυριαρχεί, καλύπτοντας πάνω από το 60% της συνολικής χωρητικότητας που ελέγχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εικόνα που διαμορφώνεται αποτυπώνει μια αγορά σε συνθήκες αυξημένου ρίσκου και αστάθειας, με τη γεωπολιτική ένταση να επηρεάζει άμεσα τόσο τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου όσο και τη λειτουργία της ναυτιλίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum