| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 20/02/2026

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης στρατιωτικής ενέργειας κατά του Ιράν, χωρίς να αποσαφηνίσει το εύρος ή τη μορφή μιας τέτοιας κίνησης. Ερωτηθείς στον Λευκός Οίκος αν θα προχωρούσε σε στοχευμένο πλήγμα σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα, απάντησε: «Το περισσότερο που μπορώ να πω είναι ότι το εξετάζω».

Την ίδια ώρα, από ιρανικής πλευράς διατυπώνεται διάθεση συνέχισης της διπλωματικής οδού. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε στο MSNBC ότι ένα σχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός δύο ή τριών ημερών» και κατόπιν να παρουσιαστεί στην αμερικανική πλευρά. Όπως ανέφερε, σκοπεύει να το καταθέσει στον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και στον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Αμερικανού προέδρου.

 

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Γενεύη –με διαμεσολάβηση του Ομάν– άφησε να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό το παράθυρο συνεννόησης.

Σενάρια στοχευμένων πληγμάτων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ο στρατιωτικός σχεδιασμός των ΗΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται φέρονται να περιλαμβάνονται στοχευμένα πλήγματα κατά συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και ευρύτερα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη, εφόσον δοθεί σχετική εντολή από τον πρόεδρο.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει μια παρατεταμένη, πολυεβδομαδιαία επιχείρηση, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει πλήγματα τόσο σε εγκαταστάσεις των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας όσο και σε υποδομές που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι νεότερες πληροφορίες δείχνουν ότι τα σενάρια έχουν πλέον εξειδικευθεί περισσότερο, εν αναμονή πολιτικής απόφασης.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν διευκρίνισαν ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ούτε πώς θα μπορούσε να επιδιωχθεί αλλαγή καθεστώτος χωρίς εκτεταμένη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Μια τέτοια στρατηγική θα συνιστούσε σαφή απόκλιση από τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Τραμπ, ο οποίος είχε δεσμευθεί να απομακρυνθεί από πολιτικές στρατιωτικών επεμβάσεων τύπου Αφγανιστάν και Ιράκ, που στόχευαν στην ανατροπή καθεστώτων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τη διπλωματία και τη στρατιωτική προετοιμασία να εξελίσσονται παράλληλα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum