| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 26/03/2026

        

 

 

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης και ενισχύει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ανθεκτικότητα που είχε επιδείξει μέχρι πρόσφατα δοκιμάζεται, με το βασικό σενάριο να προβλέπει σημαντική άνοδο του κόστους και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως επισημαίνεται, η αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης παραμένει υψηλή. Σε περίπτωση που οι τιμές ενέργειας διατηρηθούν σε αυξημένα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, το κόστος για τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί, μετακυλίοντας πιέσεις στους καταναλωτές και περιορίζοντας την ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ενεργειακές αγορές θα εξομαλυνθούν σταδιακά από τα μέσα του 2026, με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκλιμακώνονται.

 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η εικόνα επιδεινώνεται αισθητά. Στις οικονομίες της G20, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 4% το 2026, αυξημένος σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, πριν υποχωρήσει το 2027. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4% από 2,6% το 2025, ενώ στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,1%.

Παράλληλα, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2026, από 3,3% το προηγούμενο έτος, με οριακή ανάκαμψη το 2027. Η Ευρωζώνη εμφανίζεται πιο ευάλωτη λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να υποχωρεί στο 0,8% το 2026, πριν ενισχυθεί εκ νέου το 2027. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν ηπιότερη επιβράδυνση, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις από τον πληθωρισμό και την κατανάλωση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί για τον πληθωρισμό και καθοδικοί για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα αν οι τιμές ενέργειας αυξηθούν πέραν των προσδοκιών ή αν οι αποδόσεις των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη αποδειχθούν χαμηλότερες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ενδέχεται να προκληθούν ευρύτερες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να ενισχυθούν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται και για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με έμφαση στα λιπάσματα, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί έντονα. Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, ενδέχεται να επηρεαστούν οι αγροτικές αποδόσεις και να προκύψουν νέες πιέσεις στις τιμές τροφίμων τα επόμενα χρόνια.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε συγκρατημένη αύξηση επιτοκίων εντός του δεύτερου τριμήνου, προκειμένου να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές προσδοκίες. Αντίθετα, στις ΗΠΑ τα επιτόκια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερά, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο διάστημα.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη για στοχευμένα και προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, χωρίς να υπονομεύουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και με σαφές χρονικό πλαίσιο λήξης.

             

                   

 

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum