| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 21/03/2026

        

 

 

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει έως τις 19 Απριλίου ορισμένες κυρώσεις που αφορούν ιρανικό πετρέλαιο το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της Ουάσιγκτον να αυξήσει προσωρινά την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, είχε εισηγηθεί την επιλογή αυτή και ως μέσο ώστε να μη βρεθεί η Κίνα σε πλεονεκτική θέση ως η μόνη χώρα που επωφελείται από τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε και σε περιορισμένη χαλάρωση κυρώσεων που αφορούν ορισμένες ρωσικές αποστολές πετρελαίου για διάστημα 30 ημερών, αναζητώντας τρόπους να ενισχύσει τη διεθνή προσφορά ενέργειας εν μέσω του πολέμου με το Ιράν.

Τι προβλέπει η άδεια

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για διάστημα 30 ημερών θα επιτραπεί η παράδοση και η πώληση αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ιρανικής προέλευσης, με αυστηρά καθορισμένους όρους.

Όπως διευκρίνισε ο Σκοτ Μπέσεντ, η σχετική άδεια είναι «αυστηρά στοχευμένη» και προσωρινού χαρακτήρα, καθώς αφορά αποκλειστικά την πώληση ιρανικού πετρελαίου που βρίσκεται ήδη στη θάλασσα και όχι μια γενικευμένη χαλάρωση του καθεστώτος κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσωρινή αποδέσμευση αυτής της ποσότητας θα μπορούσε να διοχετεύσει περίπου 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη διαθέσιμη προσφορά και συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των πιέσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Οι περιορισμοί

Η άδεια συνοδεύεται από συγκεκριμένους περιορισμούς. Μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπονται συναλλαγές που σχετίζονται με πρόσωπα ή οντότητες από τη Βόρεια Κορέα ή την Κούβα, γεγονός που δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει μια ελεγχόμενη και περιορισμένη παρέμβαση χωρίς πλήρη ανατροπή του πλαισίου κυρώσεων.

Υποχώρηση των τιμών, αλλά σε υψηλά επίπεδα

Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και καταγράφηκε κάποια αποκλιμάκωση. Το Brent, που είχε φτάσει στα 119 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, υποχώρησε κοντά στα 107 δολάρια το πρωί της Παρασκευής. Πριν από την έναρξη του πολέμου, η τιμή του βρισκόταν περίπου στα 72 δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την έντονη νευρικότητα στις αγορές ενέργειας, καθώς κάθε κίνηση που επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου αποκτά πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τη συνολική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum