| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 02/02/2026

         

 

 

Ο πολιτικός παράγοντας εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μόνιμο στοιχείο αστάθειας για τις αμερικανικές αγορές, ωθώντας ένα τμήμα των επενδυτών να αναζητήσει ευκαιρίες και προστασία πέρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα, ενώ ο πρόεδρος Donald Trump επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσάρτησης της Γροιλανδίας, συνοδεύοντας τη ρητορική του με απειλές επιβολής νέων δασμών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Προς το τέλος του μήνα, το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln και η συνοδευτική δύναμη κρούσης κινήθηκαν προς την περιοχή του Ιράν, μετά από δηλώσεις του προέδρου που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο Trump προειδοποίησε τον Καναδά ότι θα αντιμετωπίσει δασμούς 100% σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Mark Carney προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

 

Οι εξελίξεις αυτές επιβάρυναν περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς συμμάχους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς. Για τους επενδυτές, το διακύβευμα δεν περιορίζεται στις βραχυπρόθεσμες αγορές, αλλά αγγίζει πλέον τη συνολική αξιοπιστία των μεταπολεμικών συμμαχιών, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για διεθνή assets εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μετατόπιση αυτή αποτυπώθηκε και στις αγορές μετοχών. Τον Ιανουάριο, οι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές εκτός ΗΠΑ σημείωσαν σαφώς καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αμερικανική αγορά. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε λίγο πάνω από 1%, ενώ το iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) κατέγραψε άνοδο περίπου 8% σε όρους δολαρίου. Παράλληλα, το iShares Core MSCI International Developed Markets ETF (IDEV) ενισχύθηκε πάνω από 4% και το iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF (ACWX) πάνω από 5%.

«Η πολιτική των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια πηγή αβεβαιότητας», σημειώνει ο Stephen Kolano, επικεφαλής επενδύσεων της Integrated Partners. Όπως εξηγεί, πέρα από το παραδοσιακό risk premium, οι αγορές καλούνται πλέον να ενσωματώσουν και ένα πρόσθετο “νοητικό” κόστος που σχετίζεται με το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη διπλωματία, καθώς καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο να προβλεφθεί η επόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον.

Σε αυτό το περιβάλλον, αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων στρέφουν την προσοχή τους σε εξελίξεις εκτός ΗΠΑ, όπως η πρόσφατη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας, την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen χαρακτήρισε «τη μητέρα όλων των συμφωνιών». Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση ως τη χαμηλότερη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ–Ευρώπης από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ενώ ο Kolano υπενθύμισε τις δεσμεύσεις κρατών-μελών της Συμμαχίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Οι πολιτικές εξελίξεις άσκησαν πιέσεις και στα αμερικανικά assets συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου. Μετά τις απειλές για δασμούς με αφορμή τη Γροιλανδία, επανήλθε στο προσκήνιο το trade “sell America”, ενώ ενισχύθηκαν τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Το δολάριο υποχώρησε πάνω από 1% μέσα στον Ιανουάριο και κινείται περίπου 11% χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων. Αν και σημείωσε προσωρινή ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Kevin Warsh για την προεδρία της Federal Reserve, ο Trump χαρακτήρισε δημόσια την αδυναμία του νομίσματος «εξαιρετική», πυροδοτώντας στη συνέχεια τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δολαρίου από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Lawrence McDonald, εκδότης του “The Bear Traps Report”, εκτιμά ότι οι κυβερνητικές κινήσεις —από τις επιχειρήσεις της ICE έως την εμπορική πολιτική και τη στάση απέναντι στη Γροιλανδία— αυξάνουν σημαντικά τη μεταβλητότητα. Κατά την άποψή του, οι απειλές για δασμούς εντάσσονται σε ένα «τρίτο κύμα» απομάκρυνσης από το δολάριο, μετά το πάγωμα των ρωσικών αποθεματικών το 2022 και τους εκτεταμένους δασμούς του Απριλίου 2025.

Αντίστοιχα, ο Dario Perkins της TS Lombard σημειώνει ότι, παρότι οι εγχώριοι retail επενδυτές συνέβαλαν στην ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών μετά τα πρόσφατα selloffs, οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί ως προς την αύξηση της έκθεσής τους σε δολαριακά assets και εξετάζουν ενεργά στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου. Ενδεικτικά, δανικές ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία αύξησαν το ποσοστό hedging για την έκθεσή τους στο δολάριο στο περίπου 74% τον Απρίλιο του 2025, από σχεδόν 68% έναν μήνα νωρίτερα.

Παρότι δεν παρατηρείται μαζική φυγή από τα αμερικανικά assets, καταγράφεται αυξημένη απροθυμία για ανάληψη δολαριακού κινδύνου. Σύμφωνα με τον Matthew Aks της Evercore ISI, πρόσθετη πηγή ανησυχίας αποτελεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Federal Reserve και το κατά πόσο οι τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνουν επαρκώς ένα αυξημένο πολιτικό risk premium. Η υποψηφιότητα του Kevin Warsh, πρώην διοικητή της Fed επί των προεδριών George W. Bush και Barack Obama, εκλήφθηκε από τις αγορές ως ένδειξη σχετικής θεσμικής σταθερότητας και προσήλωσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση της Γερουσίας και θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο.

Πηγή: CNBC

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum