| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 29/03/2026

 

 

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συμπλήρωσε έναν μήνα, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση παραμένει μακριά. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εκτίμησε ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν «για λίγο ακόμα», ενώ από την πλευρά του Ισραήλ γίνεται λόγος για ολοκλήρωση των βασικών στρατιωτικών στόχων «εντός λίγων ημερών».

Στο πεδίο, ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη και ανησυχητική. Σύμφωνα με την Washington Post, το Πεντάγωνο εξετάζει σενάρια για εβδομάδες χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν, με πιθανούς στόχους το νησί Χαργκ και παράκτιες περιοχές κοντά στο Στενό του Ορμούζ. Παράλληλα, η CENTCOM ανακοίνωσε την άφιξη περίπου 3.500 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, μέσω του αποβατικού πλοίου USS Tripoli.

 

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εκτιμά ότι έχει πλήξει περίπου το 90% των κρίσιμων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων στο Ιράν. Ωστόσο, νέα μέτωπα συνεχίζουν να ανοίγουν. Οι Χούθι από την Υεμένη εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση κατά του νότιου Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 250 ρουκέτες από τον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση της σύγκρουσης.

Σημαντική κλιμάκωση προκύπτει και από τις απειλές του Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το οποίο προειδοποίησε ότι ενδέχεται να στοχοποιήσει αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή, ως αντίποινα για επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για πλήγμα σε κλινική στο Μινάμπ, εντείνοντας το ήδη βαρύ ανθρωπιστικό αποτύπωμα του πολέμου. Σε μια σπάνια ένδειξη αποκλιμάκωσης, επέτρεψε τη διέλευση 20 πλοίων με πακιστανική σημαία από το Στενό του Ορμούζ, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από το Πακιστάν ως «προάγγελος ειρήνης».

Την ίδια ώρα, η βία επεκτείνεται και στον Λίβανο, όπου τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ένας εξ αυτών, συνεργάτης του τηλεοπτικού δικτύου Al Manar, είχε διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Η συνολική εικόνα αποτυπώνει μια σύγκρουση που όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά μετατρέπεται σε πολυμέτωπη κρίση, με αυξανόμενο κίνδυνο άμεσης χερσαίας εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

 

Ο Πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μιλούν για διάλογο, αλλά ετοιμάζουν χερσαία επίθεση: «Σας περιμένουμε να σας τιμωρήσουμε»

 

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν δημόσια για διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν μυστικά χερσαία επίθεση, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο Καλιμπάφ ανέφερε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις «αναμένουν την άφιξη των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο έδαφος» και είναι έτοιμες να «τιμωρήσουν τους περιφερειακούς εταίρους τους», όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum