| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 02/02/2026

              

 

 

Σε ελαιώνες και αμπελώνες σε όλη την Ισπανία, αισθητήρες και drones συλλέγουν δεδομένα εδάφους, τα οποία «ταΐζουν» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για πιο αποδοτική διαχείριση των καλλιεργειών. Οι τεχνολογίες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια με βασική αποστολή την απανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση κρίσιμων τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην πράξη όμως, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα βρέθηκε αντιμέτωπο με χρόνιες παθογένειες της Ευρώπης: έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων, βαριά γραφειοκρατία και αβεβαιότητα γύρω από τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. «Τα κονδύλια μάς άφησαν υποδομές δεδομένων, κοινή διακυβέρνηση και ομάδες ικανές να διαχειριστούν την τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό που δεν μας άφησαν είναι ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», ανέφερε στο Reuters ο Juan Francisco Delgado, συντονιστής του αγροτικού προγράμματος.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης θεσπίστηκε εν μέσω πανδημίας, μετά την ιστορική κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, με έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: να στηρίξει την οικονομία της Ε.Ε. μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα επιτάχυναν την ψηφιακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα. Στην πορεία, η ανάγκη για στοχευμένες και αποτελεσματικές επενδύσεις ενισχύθηκε περαιτέρω, λόγω της αυξανόμενης ανταγωνιστικής πίεσης από την Κίνα και της πιο επιθετικής στάσης των ΗΠΑ. Το 2021 διατέθηκαν τουλάχιστον 700 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, ποσό που αργότερα περιορίστηκε στα 577 δισ. ευρώ, καθώς ορισμένα κράτη επέλεξαν να μην αξιοποιήσουν πλήρως το δανειακό σκέλος.

Πέντε χρόνια αργότερα, περίπου 182 δισ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί επίσημα τη θέση ότι οι στόχοι του Ταμείου επιτυγχάνονται, αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πάντως ευρεία συμφωνία ότι το Ταμείο λειτούργησε ως «μαξιλάρι» στην πανδημική κρίση και ότι έσπασε το ταμπού του κοινού δανεισμού, ο οποίος πλέον αποτελεί μόνιμο εργαλείο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, οι όροι και τα ορόσημα για την εκταμίευση των πόρων ενδέχεται να προσφέρουν μακροπρόθεσμα ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων αποδείχθηκε πιο αργή από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, περιορίζοντας τις προοπτικές για γρήγορη αναπτυξιακή ώθηση.

Ο Marco Leonardi, καθηγητής Οικονομικών και πρώην κυβερνητικό στέλεχος στην Ιταλία πριν από την κυβέρνηση της Giorgia Meloni, αποδίδει τις καθυστερήσεις στις έξι αναθεωρήσεις του ιταλικού προγράμματος ύψους 194 δισ. δολαρίων. Όπως σημειώνει, η αναθεώρηση του 2023 υπήρξε καθοριστική, καθώς αφαιρέθηκαν κονδύλια από τις τοπικές αρχές για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις που επενδύουν σε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας. Στην πράξη όμως, πολλές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να επωφεληθούν, λόγω των πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία αναγκάστηκε να περιορίσει τους στόχους που είχε θέσει στο πλαίσιο του Ταμείου.

Στην Ισπανία, αν και πάνω από το 40% των κονδυλίων κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες αποθάρρυναν αρκετούς επιχειρηματίες από το να υποβάλουν αιτήσεις, σύμφωνα με τον Juan Manuel Martinez, επικεφαλής της ένωσης μεταφορών AET.

Παράταση προθεσμιών και νέες ισορροπίες

Τα κράτη-μέλη που δικαιούνται πόρους από το Ταμείο οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να έχουν υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τα τελικά αιτήματα εκταμίευσης.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει εγκαίρως ορισμένες προϋποθέσεις και απέσυρε κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, λόγω της βελτιωμένης πρόσβασής της στις αγορές, δεν έχει πλέον ισχυρό κίνητρο να δανειστεί μέσω της Ε.Ε. Στην Ιταλία, όπου μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν δαπανηθεί 110 δισ. ευρώ, εκφράζονται ανησυχίες ότι η λήξη των πόρων του Ταμείου θα οδηγήσει σε απότομη υποχώρηση των δημοσίων δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία έλαβε έγκριση να χρησιμοποιήσει 10,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου ως κεφάλαιο για μόχλευση επιπλέον 60 δισ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, με στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά επιμήκυνε τον χρονικό ορίζοντα των δαπανών της. Αντίστοιχα, η Ιταλία έχει εξασφαλίσει άδεια από την Ε.Ε. να δαπανήσει 23,5 δισ. ευρώ και μετά το 2026.

Ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING, τάσσεται υπέρ τέτοιων παρατάσεων, υποστηρίζοντας ότι «ένας απλός τρόπος να διασφαλιστεί πως τα χρήματα θα περάσουν στην πραγματική οικονομία είναι η επιμήκυνση των προγραμμάτων κατά ένα ή δύο χρόνια». Όπως προσθέτει, θα μπορούσε να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, εφόσον οι χώρες υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη δημοσιονομική τους εικόνα σε βάθος χρόνου.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum