| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο,  18/01/2025

    

 

 

«Το κίνητρο για εμένα δεν είναι οικονομικό. Πρόκειται για έναν τρόπο να μεταδώσω γνώσεις, εμπειρίες αλλά και λάθη που έκανα όσο έχτιζα τη δική μου εταιρεία». Εχοντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό του, ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής της εταιρείας αγροτεχνολογίας Augmenta, άρχισε να επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες επίδοξων επιχειρηματιών, που επίμονα αναζητούν μια συμβουλή ικανή να τους ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για την απόλυτη επιτυχία. «Βλέπω έτσι έναν τρόπο να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα πουληθούν με μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που πέτυχε η δική μου ή επιχειρήσεις που θα φτάσουν μέχρι το Χρηματιστήριο», εξηγεί στην «Κ».

 

Ηταν το 2023 όταν ο ίδιος μαζί με τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο έδωσαν τα χέρια με τη CNH Industrial, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τρακτέρ παγκοσμίως, για την πώληση της εταιρείας τους, Augmenta. Η ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα με πολυφασματικές κάμερες το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των τρακτέρ και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάνεται τα σημεία που η καλλιέργεια χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο χημικό. Η τεχνολογική τους λύση, που αποτελούσε «προϊόν» πτυχιακής εργασίας τους, εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατ. δολ. «Η ενασχόληση με το κομμάτι των επενδύσεων θα έλεγα πως ήρθε πολύ φυσικά. Με το που κλείσαμε το deal, άρχισαν να μου στέλνουν μηνύματα ιδρυτές νεοφυών εταιρειών ζητώντας συμβουλές, κάτι που αργότερα οδήγησε και στη συμμετοχή μου σε γύρους χρηματοδότησης». Ο ίδιος έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε έξι νεοφυείς επιχειρήσεις. Και δεν είναι ο μόνος.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Endeavor Greece, ο συνολικός αριθμός των angel investors (ιδιώτες επενδυτές που στηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας) ανέρχεται σε 1.000-1.500 στην Ελλάδα.

                                                       

Ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής της εταιρείας αγροτεχνολογίας Augmenta, έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε έξι νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Οταν ξεκινήσαμε το 2016 από τον Βόλο χρειαζόμασταν βοήθεια, δεν ξέραμε τι είναι business plan», παραδέχεται ο κ. Βαρβαρέλης. «Οι πρώτοι επενδυτές συνήθως κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και ωθούν να σκεφτείς πράγματα που δεν είχες σκεφτεί. Στην αρχή εμείς είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα όταν μιλούσαμε για τον αγροτικό τομέα, αλλά σύντομα, με αυτές τις ερωτήσεις, καταλάβαμε ότι κάθε ήπειρος έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ετσι, κάναμε ένα πλάνο πενταετίας για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών που ξέφευγαν από τα ελληνικά δεδομένα». Οπως σημειώνει, ένας επενδυτής χρειάζεται να έχει ζήσει ολόκληρο το ταξίδι της δημιουργίας μιας εταιρείας, καθώς και τις συναισθηματικές προκλήσεις που το συνοδεύουν «από τα πρώτα στάδια χρηματοδότησης μέχρι και το τελικό exit». Επιπλέον, η παρουσία ατόμων με γνώσεις σε θέματα όπως οι αποτιμήσεις ή οι διαδικασίες που ακολουθεί ένα fund κατά την αξιολόγηση των εταιρειών αποτελούν «ιδανικό συνδυασμό για ένα επιτυχημένο venture capital fund».

Για τον Χάρη Πυλαρινό, συνιδρυτή της εταιρείας Hack the Box, η μετάβαση αρκετών ιδρυτών και στον ρόλο του επενδυτή «αποτελεί φυσική εξέλιξη του οικοσυστήματος». Ο ίδιος έχει επενδύσει στη startup Morphosis καθώς και σε εγχώριο venture capital fund. «Είναι ωραία εξέλιξη, γιατί κεφάλαια που έχουν αντλήσει όσοι έχουν κάνει exits επανεπενδύονται και έτσι το οικοσύστημα μεγαλώνει». Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, η Carlyle Group αποφάσισε να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της Hack the Box έναντι 55 εκατ. δολ. «Οι ιδρυτές νιώθουν τους άλλους ιδρυτές, καταλαβαίνουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις δυσκολίες τους κ.λπ., σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς παίκτες της οικονομίας που διστάζουν να επενδύσουν σε ένα εγχείρημα το οποίο στην αρχή “καίει” χρήματα και έχει τεράστιο ρίσκο. Επιπλέον, η πρόσβαση σε αυτούς τους παίκτες δεν είναι εύκολη».

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum