| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 04/11/2024

 

 
           
 

 

 

Οι αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου είναι το γεγονός που περιμένει όλος ο πλανήτης και βέβαια οι αγορές. Όπως επισημαίνει  η Deutsche Bank, έχοντας μελετήσει την αντίδραση των αγορών σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ από το 2000, οι αντιδράσεις ποικίλλουν και διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Σε τρεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις, ο S&P 500 αντέδρασε ανοδικά έως τα τέλη του μήνα και σε άλλες τρεις κινήθηκε πτωτικά.

 

Ασφαλώς, οι αγορές λειτουργούν και προεξοφλητικά, αφού το 2008, όταν η νίκη του Obama ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, η Wall Street δεν αντέδρασε ιδιαίτερα. Αντίθετα, το 2016, με την νίκη-έκπληξη του Trump, το σοκ οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Και την ίδια στιγμή, παράλληλα με τις εκλογές, συνήθως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές. Ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά το 2020, αλλά τότε βρήκε στήριγμα και στην ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η οποία ήρθε μία εβδομάδα μετά τις κάλπες. Το 2012, οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά, καθώς εντείνονταν οι φόβοι για την αμερικανική δημοσιονομική κατάσταση, με φόντο και την  ελληνική κρίση χρέους. Και το 2008, οι αγορές βυθίστηκαν εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και σήμερα, οι εκλογές δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κρίνει την πορεία της αγοράς, αφού δύο ημέρες μετά τις κάλπες (την Πέμπτη), θα ανακοινωθεί η απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

2020 (Biden έναντι Trump): Οι αγορές σημείωσαν ράλι μετά τις εκλογές, καθώς αρχικά, υπήρχε η εντύπωση μιας διχασμένης κυβέρνησης (Δημοκρατικός πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Γερουσία), κάτι που σύμφωνα με τις προσδοκίες, θα απέτρεπε τις αυξήσεις φόρων και την αυστηρότερη εποπτεία. Έως τη Δευτέρα, η ανακοίνωση της Pfizer (και στη συνέχεια και άλλων φαρμακευτικών) ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού ήταν πολύ αποτελεσματικό, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις αγορές, καθώς έδειχνε φως στο τούνελ των lockdowns.

                      

2016 (Trump έναντι Clinton): Από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 21ου αιώνα, αυτή του 2016 ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη, τόσο πολιτικά όσο και για τις αγορές, σημειώνει η Deutsche Bank, αφού οι δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων μιλούσαν για νίκη της Hillary Clinton.  Με τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, άνοιξε ο δρόμος για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, κάτι που δεν είχε προεξοφληθεί από την αγορά. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα και από το 1,85% έφτασαν στο 2,44% έως τα τέλη της χρονιάς.

                          

2012 (Obama έναντι Romney): Η δεύτερη θητεία του Obama ήταν κάτι αναμενόμενο,  όμως οι αγορές υποχώρησαν υπό τον φόβο του λεγόμενου «fiscal cliff», των αυτόματων αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών. Άλλωστε, οι αγορές παρακολουθούσαν και την ελληνική κρίση και το θρίλερ της εκταμίευσης των δανείων διάσωσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων.

                             

2008 (Obama έναντι McCain): Η νίκη Obama ήταν το πιο αναμενόμενο από τα εκλογικά αποτελέσματα του 21ου αιώνα, σημειώνει η Deutsche Bank, επομένως είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως, στις αγορές σημειώθηκε sell off, καθώς οι εκλογές έγιναν με φόντο την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 5,3% την επόμενη ημέρα και έπεσε ακόμα 5% την Πέμπτη.

                            

2004 (Bush έναντι Kerry): Η νίκη του George W. Bush ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, με αποτέλεσμα οι αγορές να σημειώσουν ράλι (ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,1% την Τετάρτη και 1,6% την Πέμπτη). Οι επενδυτές πόνταραν στην πολιτική συνέχεια και στις μικρότερες πιθανότητες αύξησης των φόρων.

                           

2000 (Bush έναντι Gore): Το πιο οριακό αποτέλεσμα της τελευταίας περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα η εκλογική αβεβαιότητα να συνεχιστεί για έναν ολόκληρο μήνα. Εν μέσω της αβεβαιότητας αυτής, ο S&P 500 υποχώρησε 1,6% την επομένη των εκλογών και σημείωσε περαιτέρω πτώση 0,7% και 2,4% την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Ο Νοέμβριος του 2000 ήταν ο χειρότερος μήνας εκείνης της χρονιάς για τον δείκτη, με πτώση 8%. Με τη Wall Street σε πτώση, οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρήσει από το 5,86% την ημέρα των εκλογών στο 5,26% στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο Gore αποδέχθηκε την ήττα του.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum