| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 29/11/2025

        

 

 

Ο χρυσός έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο φέτος και νέα έρευνα της Goldman Sachs αποκαλύπτει ότι σημαντικό ποσοστό επενδυτών θεωρεί πιθανό το πολύτιμο μέταλλο να αγγίξει νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας τα 5.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2026.

Από την αρχή της χρονιάς η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 58,6%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 4.000 δολάρια στις 8 Οκτωβρίου.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Marquee της Goldman Sachs, σε περισσότερους από 900 θεσμικούς επενδυτές, το 36% εκτιμά ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και ότι η τιμή θα υπερβεί τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

 

Άλλο ένα 33% προβλέπει ότι οι τιμές θα κινηθούν μεταξύ 4.500 και 5.000 δολαρίων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 14 Νοεμβρίου.

Συνολικά, πάνω από το 70% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί μέσα στο 2025, ενώ μόλις περίπου 5% αναμένει πτώση στην περιοχή των 3.500–4.000 δολαρίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 38% θεωρεί ότι η αυξημένη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί τον βασικό παράγοντα της ανόδου των τιμών, ενώ το 27% αποδίδει τη δυναμική του χρυσού σε ανησυχίες γύρω από τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα ευρύ φάσμα επενδυτών – από ιδιώτες έως hedge funds – ενίσχυσε τις τοποθετήσεις του στο πολύτιμο μέταλλο, που παραδοσιακά λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού, γεωπολιτικών εντάσεων και αδύναμου δολαρίου.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως επίσης προχώρησαν σε σημαντικές αγορές, αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα του χρυσού, την έλλειψη πιστωτικού κινδύνου και τον ουδέτερο χαρακτήρα του ως περιουσιακό στοιχείο αποθεματικών.

Ο Phil Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Blue Line Futures, εκτιμά ότι η ανοδική τάση του χρυσού μπορεί να διατηρηθεί έως το 2026. Όπως δήλωσε στο “Power Lunch” του CNBC στις 20 Νοεμβρίου, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να υποστηρίζουν το μέταλλο, αφού πολλές οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum