| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 02/04/2025

 

 

Η JP Morgan εξακολουθεί να συστήνει την Ελλάδα ως Overweight, δηλαδή για αποδόσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνες των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA). Στη λίστα των δέκα κορυφαίων επιλογών της περιλαμβάνεται και η μετοχή της Πειραιώς.

Για την Πειραιώς, η JP Morgan υπενθυμίζει ότι διαπραγματεύεται κάτω από το 7x σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E), καθώς οι αποδόσεις κεφαλαίου επιταχύνονται. Ως εκ τούτου, τη θεωρεί μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, εντοπίζει ως βασικό κίνδυνο τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία της τράπεζας.

 

Ο αστερίσκος…

Στο Chartbook που επιβεβαιώνει τη σύσταση Overweight για την Ελλάδα, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και η καταβολή τραπεζικών μερισμάτων στηρίζουν την επενδυτική προοπτική. Παρόλα αυτά, σε ένα από τα διαγράμματά της, υπενθυμίζει ότι κατά τις εκτιμήσεις της μόνο τρεις μετοχές – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο ΟΠΑΠ – πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναπτυγμένων αγορών.

Επισημαίνει επίσης ότι, σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε αναπτυγμένη, το μερίδιό της στον δείκτη MSCI Europe θα είναι μόλις 0,14%, δηλαδή στην τελευταία θέση μεταξύ των αντίστοιχων αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2024, η JP Morgan είχε αναστατώσει την ελληνική αγορά, δηλώνοντας ότι η πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας στις ώριμες αγορές ήταν όχι μόνο εξαιρετικά χαμηλή, αλλά και πιθανός αρνητικός καταλύτης. Μάλιστα, η ανάλυση στην οποία βασίστηκε είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο:

“Μην αφήνετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο”.

Η εκτίμησή της στηριζόταν στο σενάριο ένταξης της Ελλάδας στους δείκτες MSCI Developed Markets (DM), εξηγώντας ότι η αναβάθμιση αυτή θα περιόριζε το επενδυτικό σύμπαν της χώρας, καθώς το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος θα διπλασιαζόταν από τα αναδυόμενα στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe, με συμμετοχή 13 μονάδες βάσης (μ.β.), μικρότερη ακόμη και από την Αυστρία ή την Πορτογαλία, περιορίζοντας έτσι τη θέση της στις διεθνείς κατανομές κεφαλαίων.

                   

 

                                 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum