| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 09/12/2025

                       

 

 

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ έχει πλέον ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί τον Οργανισμό, μέσω του ΚΕΑΟ, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αλλαγή του μοντέλου είσπραξης. Στο νέο αυτό πλαίσιο προβλέπεται η αξιοποίηση των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το έργο είναι τόσο μεγάλο ώστε αναμένεται να εμπλακούν και οι τέσσερις μεγαλύτεροι servicers – doValue, Intrum, Cepal και Qquant (του Ομίλου Qualco) – οι οποίοι πιθανότατα θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η συμμετοχή τους αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία είσπραξης και να μειώσει σταδιακά το συσσωρευμένο «βουνό» χρεών.

 

Γιατί η είσπραξη παραμένει δύσκολη

Παρά τις εισπράξεις ύψους 466,72 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ το β’ τρίμηνο του 2025, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τον ΕΦΚΑ συνέχισε να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, στο τέλος Ιουνίου 2025 το συνολικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 50,29 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,72 δισ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν και κατά 562,04 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Από αυτό το ποσό, 29,85 δισ. ευρώ αποτελούν πραγματικές οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 20,4 δισ. ευρώ αφορούν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι μόλις 15 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται υψηλής εισπραξιμότητας και μπορούν να ανακτηθούν με σωστές ρυθμίσεις. Ένα αντίστοιχο ποσό θεωρείται μέτριας εισπραξιμότητας, ενώ 10–15 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές πολύ χαμηλής πιθανότητας ανάκτησης — κυρίως από πτωχευμένες εταιρείες, εργοδότες υπό εκκαθάριση και ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι περίπου το 20% των οφειλών είναι δύσκολο ή αδύνατο να εισπραχθεί, περιορίζοντας σημαντικά τα ποσά που μπορούν να επιστρέψουν τελικά στα ταμεία.

Από τους συνολικά οφειλέτες, 1,49 εκατ. πολίτες χρωστούν έως 15.000 ευρώ, περίπου 360.000 έχουν χρέη μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ, ενώ λιγότεροι από 265.000 οφείλουν πάνω από 30.000 ευρώ. Συνολικά, οι μικροοφειλέτες αντιστοιχούν σε μόλις 13,3 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών.

Σχετικά με τη σύνθεση των οφειλετών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νομικές οντότητες αντιπροσωπεύουν περίπου ίσο ποσοστό. Για τους εργοδότες, επισημαίνεται ότι η μη καταβολή των οφειλών τους ισοδυναμεί με παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, που τελικά δεν αποδίδονται ποτέ στο κράτος.

Εμπλοκή των servicers στην είσπραξη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΦΚΑ θα αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την αναζήτηση των οφειλετών και την εντοπισμό της περιουσίας τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι εταιρείες αυτές θα υποβάλουν προτάσεις ρύθμισης προσαρμοσμένες στο ύψος της οφειλής και στα εισοδηματικά/περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη.

Στις εταιρείες που θα αναλάβουν δράση περιλαμβάνονται εκείνες με ήδη ανεπτυγμένους μηχανισμούς είσπραξης, όπως οι servicers doValue, Intrum, Cepal και Qquant. Με τη συμμετοχή τους εκτιμάται ότι θα επιστραφούν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο, με ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους οφειλέτες να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με βιώσιμους όρους ώστε να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum