| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 20/08/2024

 

 

Συνεχίζεται το ράλι τόσο στις τιμές πώλησης όσο και στις τιμές ενοικίασης των κατοικιών  στην ελληνική αγορά ακινήτων. H τελευταία έρευνα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Spitogatos έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του β’ τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή πώλησης ακινήτων στη χώρα ανέβηκε κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, συμπαρασύροντας και τις τιμές ενοικίασης που πανελλαδικά αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα οι τιμές των σπιτιών ειδικότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στα ύψη, επιτείνοντας το πρόβλημα της στέγασης για τα νοικοκυριά. Βέβαια, σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι τιμές των κατοικιών είναι ακόμα προσιτές.

 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Delfi Partners, οι πιο χαμηλές τιμές πώλησης εντοπίζονται στην Καστοριά, αγγίζοντας 566 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας μάλιστα μείωση στις τιμές κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι.  Έτσι, για να αποκτήσει κανείς 100 τ.μ. στην Καστοριά χρειάζεται 56.500 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ στην Αθήνα με τα ίδια χρήματα αγοράζει κάτι παραπάνω από ένα υπνοδωμάτιο, καθώς την ίδια περίοδο, η μέση τιμή άγγιξε τα 2.120 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια άνοδο κατά 12,4%. Αντίστοιχα χαμηλές τιμές παρατηρούνται και σε πολλές ακόμη πόλεις της περιφέρειας, όπως η Κοζάνη,  η  οποία είναι η δεύτερη φθηνότερη επιλογή για αγορά σπιτιού με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 650 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν  η Καρδίτσα και η Φλώρινα με 663 ευρώ/τ.μ.), το Κιλκίς με 687 ευρώ/τ.μ., τα Γρεβενά με 688 ευρώ/τ.μ. και η Δράμα με 714 ευρώ/τ.μ..

Την δεκάδα κλείνει η Ημαθία με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 795 ευρώ/τ.μ. Συγκεκριμένα, η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση στον νομό Ημαθίας ήταν υψηλότερη στον δήμο Βέροιας, με 913 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή ήταν στον δήμο Αντιγονίδες με μέσο όρο  462 ευρώ/ τ.μ. Στην 9η θέση με τα πιο φθηνά σπίτια βρίσκεται ο νομός Πέλλας, όπου ο μέσος όρος τω τιμών αγγίζει τα  802 ευρώ/ τ.μ., με την Έδεσσα να είναι από τις πιο ακριβές πόλεις της περιοχής, καθώς οι τιμές φτάνουν 902 ευρώ / τ.μ.. Τέλος, στις Σέρρες ο μέσος όρος των σπιτιών είναι στα 844 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 10,3%.

Μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα επικρατεί και σε ό,τι αφορά στα ενοίκια των σπιτιών στην επαρχία. Η πιο φθηνή πόλη για να νοικιάσει κανείς σπίτι είναι με διαφορά το Κιλκίς με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 3,7 ευρώ/ τ.μ. Πρόκειται για τη μοναδική πόλη που κατέγραψε μείωση της τάξεως του 19,6%. Ο δεύτερος πιο φθηνός νομός είναι η Πέλλα, με τη μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 4,4 ευρώ/τ.μ.. Συγκεκριμένα, η χαμηλότερη τιμή ήταν στον δήμο Γιαννιτσά με μέσο όρο € 4,20 το μήνα ανά τ.μ. Ακολουθεί ο νομός Φωκίδας με ενοίκια στα 4,6 ευρώ/τ.μ. Αναλυτικά, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στον Παρνασσό, με  12,69 ευρώ τον μήνα/ τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή αντίστοιχα, ήταν στον δήμο Ιτέα με μέσο όρο € 1,02 το μήνα / τ.μ. Ακολουθεί, η Ημαθία με μέσο όρο 4,8 ευρώ/ τ.μ., η Δράμα και τα Γρεβενά με περίπου 5 ευρώ / τ.μ.. Στην Ηλία ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 5,15 ευρώ/τ.μ., στη Βοιωτία στα 5,33 ευρώ / τ.μ, στη Φθιώτιδα στα  5,41 ευρώ/ τ.μ. και τέλος στη Λακωνία τα ενοίκια αγγίζουν μόλις τα 5,6 ευρώ / τ.μ.

Οι τιμές πώλησης όσο και αγοράς στην επαρχία αποτυπώνει και την οικονομική ανισότητα μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας. Κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι όλο το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, στην Αττική η αύξηση από το 2017 μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο αγγίζει το 85%, με αποτέλεσμα οι αξίες να είναι πλέον κατά 2,4% υψηλότερες από το προηγούμενο απόγειό τους, το 2008. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση διαμορφώνεται σε 72%, με τις τιμές να υπολείπονται πλέον κατά μόλις 4,1% του επιπέδου στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum