| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 11/04/2024

 

 

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι νέες αιτήσεις χορήγησης αδειών παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς κατά το φετινό πρώτο δίμηνο υποβλήθηκαν 1.299 νέες αιτήσεις έναντι 1.248 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο. Συνολικά υπολογίζεται ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί 24.000 ακίνητα ελάχιστης αξίας επένδυσης 6 δισ. ευρώ.

 

 

Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τις ενεργές άδειες μόνιμου επενδυτή, οι οποίες ανέρχονται σε 15.865 (12.529 αρχικές άδειες και 3.336 ανανεώσεις), αλλά και τις 8.137 αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του 2023 εγκρίθηκαν 4.444 άδειες, που αντιστοιχούν σε πωλήσεις ακινήτων ελάχιστης αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου διμήνου χορηγήθηκαν άλλες 664 άδειες.

Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα για περίοδο σχεδόν έξι μηνών αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλος όγκος επενδύσεων για την απόκτηση κατοικιών που να πληρούν τα κριτήρια χορήγησης άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Η πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας, που άλλαξε τους όρους του προγράμματος, δίνει περίοδο χάριτος έως τις 31 Αυγούστου, αντί για τις 30 Σεπτεμβρίου που ήταν το αρχικό πλάνο. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώνουν το δικαίωμα λήψης της άδειας παραμονής με βάση το πρότερο καθεστώς, αρκεί να έχουν συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό ή προσύμφωνο αγοράς ακινήτου (με προκαταβολή 10% και στις δύο περιπτώσεις) έως το τέλος Αυγούστου. Στη συνέχεια δίνεται περιθώριο έως το τέλος του 2024 για να υπογραφεί και το οριστικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη, επικεφαλής της MORE Group, «δεν έγινε αιφνιδιασμός της αγοράς με αλλαγές σε ένα βράδυ. Αυτό είναι μεν κακό, μιας και για άλλον ένα χρόνο θα ζήσουμε με τις παρενέργειες του λάθος τρόπου που λειτουργεί ο θεσμός της golden visa, είναι όμως και καλό, μιας και ένα σοβαρό κράτος δεν αλλάζει τα δεδομένα σε ένα βράδυ».

Αυτό σημαίνει ότι έως εκείνο το διάστημα θα παρατηρηθεί ό,τι έγινε και πέρυσι, που οι επενδυτές έτρεξαν να προλάβουν τις αλλαγές δημιουργώντας συνθήκες τεχνητής αύξησης των τιμών «εν μια νυκτί». Σήμερα το ελάχιστο ύψος επένδυσης αγγίζει τις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιοχές ενδιαφέροντος για τους ξένους επενδυτές όπου το όριο έχει διατηρηθεί

στις 250.000 ευρώ, προεξάρχοντος του Πειραιά, αλλά και ορισμένων τουριστικών περιοχών, όπου αγοράζονται εξοχικές κατοικίες. Ωστόσο, η βασική έμφαση δίνεται εντός της Αττικής.

Με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, από το φθινόπωρο και μετά το ελάχιστο ύψος επένδυσης για κατοικίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλα τα μεγάλα νησιά (με ελάχιστο πληθυσμό 3.100 κατοίκων) θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, ενώ τα ακίνητα που θα αγοράζονται θα πρέπει να είναι ελάχιστης επιφάνειας 120 τ.μ. και να εκμισθώνονται υποχρεωτικά με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης.

ADVERTISING

Οπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργιάδης, πλέον «ξεκινάει η προσγείωση στην πραγματικότητα για όλους όσοι ένιωσαν “βασιλιάδες” τα τελευταία χρόνια. Από του χρόνου το αγοραστικό κοινό των φθηνών σπιτιών θα είναι μόνο οι Ελληνες και οι ξένοι που δεν χρειάζονται golden visa, δηλαδή οι αληθινοί επενδυτές. Ετσι, θα εκλείψει το φαινόμενο της καλλιέργειας υψηλών προσδοκιών, βάσει των οποίων κάθε ιδιοκτήτης που ήξερε ότι μπορεί να πουλήσει το ακίνητό του σε Κινέζο, Λιβανέζο κτλ. έσπευδε να αυξήσει και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη ζητούμενη τιμή πώλησης. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη προσφοράς ακινήτων είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά από τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων που αγοράστηκαν από τους επενδυτές μέσω του προγράμματος golden visa. Η αγορά είναι πρώτα και πάνω από όλα ψυχολογία», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργιάδης, η εταιρεία του οποίου αυτήν την περίοδο σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων οικιστικών μονάδων στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα για τη «χρυσή βίζα» δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, παρά μόνο από το 2025 και μετά. Τότε ενδεχομένως να υπάρξει σταθεροποίηση του ρυθμού ανόδου των τιμών σε περιοχές μεγάλης ζήτησης και από Ελληνες και από ξένους, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και διορθώσεις των αξιών σε σημεία όπου το ενδιαφέρον θα μονοπωλείται πλέον από Ελληνες, των οποίων η αγοραστική δύναμη είναι περιορισμένη μετά και τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και το ότι τα πιστοληπτικά κριτήρια παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum