| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 17/08/2024

 

 

«Οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους δισεκατομμυριούχους», παρατηρεί η Anupreeta Das, δημοσιογράφος και πρώην οικονομική συντάκτρια στους New York Times. Ενσαρκώνουν το αμερικανικό όνειρο ή το θέτουν σε κίνδυνο; Και ποιος αποφασίζει τι οφείλουν οι δισεκατομμυριούχοι στην κοινωνία;

 

 

Η Ντας επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα: Γράφοντας μια βιογραφία του Μπιλ Γκέιτς, του πρώτου σούπερ σταρ δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας. Με τη μακρά καριέρα του και τα πολλά σκαμπανεβάσματά της, ο κ. Γκέιτς είναι «το τέλειο πρίσμα μέσα από το οποίο διαθλώνται αυτά τα ακανθώδη ηθικά ερωτήματα» επιδιώκοντας μια «συλλογική επανεξέταση» των αμερικανικών αξιών.

Η Ντας πηγαίνει από την ίδρυση της Microsoft το 1975 στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο 11 χρόνια αργότερα (η οποία έκανε τον κ. Γκέιτς τον νεότερο δισεκατομμυριούχο της Αμερικής) σε μόλις τέσσερις παραγράφους. Αυτό της επιτρέπει να διευρύνει την ανάλυσή της στους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που ακολούθησαν τα βήματά του. Μέχρι το 1995 ο κ. Γκέιτς ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, αλλά αντιμετώπιζε ένα νέο πρόβλημα: Η εταιρεία του ήταν τόσο κυρίαρχη που προσέλκυσε την προσοχή των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών.

Ο ηρωικός σπασίκλας είχε φτάσει να θεωρείται κακός, μια μοίρα που περίμενε άλλα αφεντικά τεχνολογίας, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Tζεφ Μπέζος. Με τον κακό χειρισμό της αντιμονοπωλιακής αγωγής, ο Γκέιτς έδωσε ένα μάθημα σε άλλους για το τι δεν πρέπει να κάνουν.

Φιλάνθρωπος

Απογοητευμένος, ο Γκέιτς επανεφηύρε τον εαυτό του ως φιλάνθρωπος, ιδρύοντας το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο με τη σύζυγό του Μελίντα και προωθώντας το Giving Pledge (μια υπόσχεση να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου κάποιου σε φιλανθρωπικούς σκοπούς). Τόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η επανεφεύρεση που ο κ. Γκέιτς ήταν ο πιο θαυμαστός άνθρωπος στον κόσμο από το 2014 έως το 2019, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του YouGov.

Κατάρρευση του γάμου του

Αλλά τότε η απιστία και η φιλία του με τον Επστάιν, χρηματοδότη και παιδεραστή, οδήγησε στην κατάρρευση του γάμου του. Ταυτόχρονα, η δύναμη του ιδρύματός του άρχισε να τίθεται υπό αυξανόμενο έλεγχο. Ρίχνει δισεκατομμύρια σε πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας, ξεπερνώντας πολλές κυβερνήσεις, και έτσι διαμορφώνει την πολιτική υγείας σε πολλές χώρες – ωστόσο δεν λογοδοτεί σε κανέναν εκτός από τους Γκέιτς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, ο Γκέιτς αποτέλεσε επίσης αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας που υποδήλωναν ότι επωφελούνταν από εμβόλια και ακόμη και από την έγχυση μικροσκοπικών μικροτσίπ σε ανθρώπους. Ο geeky ήρωας είχε γίνει για άλλη μια φορά κακός.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στην Αμερική

Η κ. Das εξετάζει διαφορετικές πτυχές της ζωής του κ. Γκέιτς, από τη φιλία του με τον Γουόρεν Μπάφετ και τη διάλυση του γάμου του έως τη λειτουργία του ιδρύματός του και τη διαχείριση της περιουσίας του. Μερικά από αυτά είναι αποκαλυπτικά. Ο Γκέιτς είναι, μεταξύ άλλων, ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στην Αμερική και η επενδυτική του εταιρεία, Cascade, κατέχει μεγάλα κομμάτια από τα πάντα, από τα Four Seasons Hotels μέχρι την John Deere. Αλλά το βιβλίο της Ντας είναι πολύ ενδιαφέρον όταν δείχνει πώς ο κ. Γκέιτς έχει επηρεάσει άλλους δισεκατομμυριούχους – πώς τον έχουν μιμηθεί και πώς όχι.

Ο Ζάκερμπεργκ για παράδειγμα, αντιμετώπισε τη δική του κρίση σχετικά με τον ρόλο του Facebook στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και στράφηκε στον Γκέιτς για συμβουλές. (Ο Ζάκερμπεργκ άφησε το φούτερ του με κουκούλα για ένα κοστούμι, αλλά πρόσφατα επανεφηύρε τον εαυτό του ως χίπη.) Και όταν πρόκειται για φιλανθρωπία, άλλοι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας έχουν αγκαλιάσει την τεχνοκρατική, τεκμηριωμένη προσέγγιση του Γκέιτς, αλλά έχουν επιλέξει να δείξουν τα φιλανθρωπικά τους αισθήματα με διαφορετικούς τρόπους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum