| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 01/08/2024

 

 

Ενώ η Citigroup διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, όλα, όπως τονίζει, θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών και το  πόσο "μέσα" έχουν πέσει οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων (EPS). Αν και οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ βοηθούν στα να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, η πρόσφατη ανατροπή του επιχειρηματικού κλίματος θέτει υπό αμφισβήτηση την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

 

 

Ωστόσο, οι ασταθείς συνθήκες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ βραχυπρόθεσμα. Οι βασικοί θετικοί άνεμοι από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι ελπίδες για ανάκαμψη της Κίνας και τo ασθενέστερο δολάριο, έχουν μετατραπεί σε αντίθετους ανέμους, τονίζει η Citi (την έκθεση παρουσιάζει το capital.gr).

Παράλληλα, η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν πιο εκτεθειμένες από τις διεθνείς μετοχές σε παγκόσμιους πολιτικούς/γεωπολιτικούς κινδύνους και το Trump 2.0 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατίμηση του δολαρίου. Οι οικονομολόγοι της Citi αναθεώρησαν επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας για το 2024, ενώ τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας τελικά μάλλον θα αποτελέσουν ένα story του 2025 και όχι του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξασθένιση της δυναμικής των EPS είναι ένας επιπλέον σημαντικός αντίθετος άνεμος για την Ευρώπη.

Ενώ οι αγορές προεξοφλούν πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα EPS για την Ευρώπη από ό,τι σε άλλες περιοχές δεν υπάρχoyn "μαξιλάρια" έναντι των υποβαθμίσεων. Ως εκ τούτου, η πορεία της δυναμικής των κερδών ανά μετοχή πιθανότατα θα αποδειχθεί καθοριστική για την υπαγόρευση της κατεύθυνσης των ευρωπαϊκών μετοχών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Citi, η περίοδος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των ευρωπαϊκών εισηγμένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις μισές περίπου εταιρείες του Stoxx 600 να έχουν ήδη δημοσιεύσει αποτελέσματα.

Αυτή η περίοδος αναφοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, καθώς οι ευρωπαϊκές προβλέψεις κερδών άλλαξαν πρόσφατα μετά από μια ισχυρή σειρά αναβαθμίσεων. Ενώ η κίνηση των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών εισηγμένων ήταν ασταθής, το μερίδιο των εταιρειών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα EPS (55%) είναι μόνο μέτρια κάτω από το μέσο όρο (57%). Αυτό ωστόσο είναι αρκετά αδύναμο σε σχέση  με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου το 80% σχεδόν των εταιρειών νίκησαν τις προβλέψεις (με τον μέσο όρο ιστορικά να είναι στο 75%). 

Η Citi πρόσφατα άλλαξε σε πιο επιφυλακτική τη στάση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, υποβαθμίζοντας την Ευρώπη σε ουδέτερη στάση σε παγκόσμιο πλαίσιο. Εκείνη την εποχή (μέσα Ιουνίου), οι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι αντισταθμίστηκαν από την ισχυρή υποκείμενη δυναμική των EPS. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των EPS άρχισαν να μεταβάλλονται αμέσως μετά, με τον ρυθμό των υποβαθμίσεων να ξεπερνά γενικά άλλες μεγάλες περιφέρειες.

Αυτό συνοδεύτηκε από αδυναμία στα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά δεδομένα. Οι δείκτες PMI της ζώνης του ευρώ ήταν απογοητευτικοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Άλλα μέτρα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν επίσης επιδεινωθεί τελευταία. Όλα αυτά έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη θεμελιώδη εικόνα της Ευρώπης στο μέλλον.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, τονίζει η Citi.

Πρώτον, η αδυναμία στους κλάδους των μετοχών "ανάπτυξης" στην Ευρώπη είναι αξιοσημείωτη σε παγκόσμιο πλαίσιο. Για παράδειγμα, ο δείκτης αναθεωρήσεων κερδών δείχνει καθαρές αναβαθμίσεις EPS για κλάδους τεχνολογίας σε κάθε μεγάλη αγορά εκτός της Ευρώπης.

Δεύτερον, ο "οδηγός" των υποβαθμίσεων των EPS έχει επίσης σημασία. Ενώ τα ευρωπαϊκά περιθώρια κέρδους αναμένεται να βελτιωθούν φέτος, οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν τις αυξανόμενες πιέσεις στον βιομηχανικό κλάδο, καθώς η πτώση του πληθωρισμού κατά καιρούς έχει οδηγήσει τις τιμές σε πτώση πιο γρήγορα από το κόστος.

Ένα πιο ανησυχητικό μήνυμα ωστόσο φαίνεται να είναι τα ολοένα και αυξανόμενα αρνητικά guidance των διοικήσεων των εισηγμένων για τις μελλοντικές επιδόσεις, όπως επισημαίνει η Citi. Αυτό, αν και αποτελεί έναν ισχυρό λόγο για επιφυλακτικότητα προσεχώς, η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει ότι ιστορικά οι υποβαθμίσεις του guidance δεν ακολουθήθηκαν πάντα από σημαντική πτώση των μετοχών.

Πράγματι, οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να κινούνται σταθεροποιητικά έξι μήνες μετά την πτώση του guidance.

Ωστόσο, εάν το guidance μεταφραστεί σε ευρύτερες και πιο συνεχείς πιέσεις στα κέρδη, τότε θα αποτελέσει ισχυρό σήμα κινδύνου για την πορεία των μετοχών και άρα το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, καταλήγει η Citi.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum