| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 12/08/2024

 

 

Οι ευρωπαίοι έμποροι αυτό το καλοκαίρι χρησιμοποιούν μόνο πολύ μικρό ποσοστό της τεράστιας αποθήκευσης για φυσικό αέριο της Ουκρανίας, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που αύξησαν τους κινδύνους, στερώντας από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έσοδα ζωτικής σημασίας.

 

 

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, Η Ουκρανία διαθέτει τις μεγαλύτερες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη και πέρυσι παρείχε στις εταιρείες της ΕΕ πολύτιμο χώρο για να σταθμεύσουν το περίσσευμα φυσικού αερίου τους ενόψει του χειμώνα.

Όμως, μετά από μια ρωσική επίθεση την άνοιξη στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων άντλησης για αποθήκευση φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκοί όγκοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μειώθηκαν μόλις στο ένα δέκατο των ποσοτήτων που είχαν αποθηκευτεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι επίμονες ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας αυξάνουν τον κίνδυνο αποθήκευσης φυσικού αερίου», αναφέρει στους Financial Times, ο Μάρκο Σαλφράνκ, επικεφαλής του εμπορίου της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ενεργειακό όμιλο Axpo.

Ανησυχίες για το φυσικό αέριο

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορούν να χωρέσουν το πολύ περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε σύγκριση με την ετήσια ζήτηση στο μπλοκ μεταξύ 350 bcm και 500 bcm, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες.

Η Ουκρανία πρόσφερε περίπου 10 bcm πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης πέρυσι και οι ευρωπαϊκές οντότητες αποθήκευσαν περισσότερα από 2 bcm πριν από τους χειμερινούς μήνες, καθώς η χώρα πρόσφερε κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης.

Αλλά φέτος υπήρξε μικρή έγχυση, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ γεμάτες στο 86- το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έστειλαν μόλις 15,4 εκατ. κυβικά μέτρα και 51,9 εκατ. κυβικά μέτρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 102,7 εκατ. κυβικά μέτρα και 586,6 εκατ. κυβικά μέτρα το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Argus.

Ενώ οι πραγματικές δεξαμενές αερίου βρίσκονται βαθιά κάτω από τη γη, προστατεύοντάς τις από χτυπήματα, οι ζημιές σε υπέργειες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άντληση φυσικού αερίου σε αποθηκευτικό χώρο είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τον οποίο ανησυχούν οι έμποροι.

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι να μην χάσουμε το φυσικό αέριο, αλλά να μην μπορούμε να το αποσύρουμε όταν θέλουμε και χρειάζεται», δήλωσε ο Saalfrank της Axpo.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz δήλωσε ότι «πολλές επιθέσεις» σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε υπέργειες υποδομές και ότι έχουν γίνει επισκευές. «Δεν υπάρχουν προβλήματα, λειτουργούμε ως συνήθως» όσον αφορά την έγχυση και την απόσυρση φυσικού αερίου, δήλωσε ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz.

Η Ουκρανία επιθυμεί να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι έμποροι να χρησιμοποιούν την υποδομή φυσικού αερίου της, εν μέρει καθώς αποφέρει πολύτιμα έσοδα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της. Ωστόσο, «αν δεν εισαχθεί κάποιο επιπλέον κίνητρο για τη στάθμευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε» πώς θα επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι έμποροι, δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus.

Συζητήσεις για ασφάλιση

Η ΕΕ διεξήγαγε πέρυσι συνομιλίες με τράπεζες σχετικά με την παροχή ασφάλισης για την κάλυψη των κινδύνων, αλλά έκτοτε έχουν καταργηθεί.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι αυξημένες επιθέσεις έχουν δυσκολέψει τέτοιες σκέψεις. Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαίους εμπόρους που αποθηκεύουν φυσικό αέριο, αλλά η αντεγγύηση θα πρέπει να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.

«Αν θέλετε να στηρίξετε την Ουκρανία, απλώς δώστε της 1 δισεκατομμύριο ευρώ», είπε ο αξιωματούχος.

Οι κερδοφόρες διαφορές τιμών του περασμένου έτους έχουν επίσης σχεδόν εξαφανιστεί.

Η συσσώρευση φυσικού αερίου στην αποθήκευση της Ουκρανίας επιταχύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι φθηνές σε σχέση με άλλες εποχές. Στη συνέχεια, οι έμποροι το πωλούν όταν οι τιμές αυξάνονται για κέρδος, συνήθως τους χειμερινούς μήνες όταν η ζήτηση για θέρμανση αυξάνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

Πέρυσι, η διαφορά ήταν συχνά πάνω από 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα το καλοκαίρι, αλλά φέτος ήταν μόνο περίπου 5 ευρώ/MWh, σύμφωνα με την Argus, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών.

«Οι διαφορές τιμών δεν είναι αρκετά ελκυστικές για να δικαιολογήσουν τον κίνδυνο έγχυσης αερίου σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Saalfrank της Axpo.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum