| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 21/09/2024

 

 
 

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη χθες το βράδυ, (Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ) Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Θόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ενέργειας των δυο χωρών.

 

Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ' αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήμα.

Πρόκειται δε για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

 

Great Sea Interconnector: Την Δευτερα κλείνει το ρυθμιστικό πλαίσιο - Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός του γεωπολιτικού ρίσκου

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου έλαβε χθες τις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ανοίγοντας το δρόμο για την ομαλή υλοποίηση της διασύνδεσης των δύο χωρών. 

 

 

Ειδικότερα η ΡΑΕΚ δημοσίευσε τις δύο αποφάσεις που καθορίζουν το έσοδο του ΑΔΜΗΕ από το έργο της διασύνδεσης, που καθορίζει γενικά το έσοδο του έργου ως εξής:

Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Επίσης, παρατείνεται στα 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8,3%) στον φορέα υλοποίησης. 

Νέα αγωνία μέχρι τη Δευτέρα

Ωστόσο μίνι κρίση μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας προκάλεσε το γεγονός ότι η ΡΑΕΚ δεν υπέγραψε την τρίτη διαδικαστική αλλά σημαντική ρυθμιστική απόφαση, που απαιτείται για να προσδιοριστεί το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2025.

Χωρίς την απόφαση αυτή δεν θεωρείται ολοκληρωμένο το ρυθμιστικό πλαίσιο και παραμένει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η ρήτρα της Nexans με σημαντικό πρόστιμο για τον ΑΔΜΗΕ.

Χθες πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών και πιέσεων προς τη ΡΑΕΚ να προχωρήσει και την τρίτη εκκρεμότητα, ώστε να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου.

Η κρίσιμη αυτή απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.

Γεωπολιτικό ρίσκο και συμμετοχή της Κύπρου στο έργο

Εφόσον ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα επόμενα βήματα είναι, πρώτον, ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ρύθμιση που η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και, δεύτερον, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, συμμετοχή για την οποία ανέλαβε προχθές δημόσια δέσμευση ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί διακρατική συμφωνία που θα ορίζει 50-50 τη συμμετοχή στο γεωπολιτικό ρίσκο, δηλαδή στο κόστος το έργου αν τελικά για γεωπολιτικούς λόγους το έργο δεν γίνει.

Ακολούθως με νόμο του υπουργείου Ενέργειας, θα ορίζεται ότι το παραπάνω ποσό 13% θα καλυφθεί από τον εθνικό προϋπολογισμό, ενώ το 37% θα προέλθει από το ρυθμιστικό έσοδο.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο έργο με 100 εκ. ευρώ για το 30% θα γίνει, μετά την ολοκλήρωση της γνωμάτευσης Ανεξάρτητου Οίκου, στον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θα αναθέσει τον έλεγχο της Μελέτης Κόστους Οφέλους του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum