| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 07/10/2024

 

 

Το φράγμα του 1 δισ. δολ. έσπασαν οι χρηματοδοτήσεις διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών προς τις ελληνικών συμφερόντων νεοφυείς εταιρείες από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, περίπου τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2024. Σε μια περίοδο που ο κλάδος των startups προσπαθεί παγκοσμίως να ανακάμψει μετά και την επενδυτική δυσθυμία των δύο προηγούμενων ετών, αρκετές ελληνικού DNA εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον –προσφιλή για πολλούς– κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών όπως της Alibaba, του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε αυτές επενδύουν ακόμη ιδρυτές ή και υψηλόβαθμα στελέχη κολοσσών τεχνολογίας προερχόμενα από την Google, την Openai αλλά και τη Linkedin.

 

 

Κεφάλαια από 77 επενδυτές

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, που βρίσκεται προς το τέλος της δεύτερης επενδυτικής περιόδου του, οι ελληνικού DNA εταιρείες έχουν αντλήσει συνολικά 1,050 δισ. δολ. από 77 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές μέσα από 93 γύρους χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του venture capital, προσεγγίζει τα αντίστοιχα επίπεδα του 2023 (1,128 δισ. δολ.), αλλά παραμένει μακριά από τις χρηματοδοτήσεις ύψους 2,8 δισ. δολ. που εξασφάλισαν οι εταιρείες του κλάδου το 2022. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, η απόσταση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν τότε στα 4,4 δισ. δολ., ενώ παγκοσμίως εκείνη την περίοδο αυτές έφτασαν στα 643 δισ. δολ., σύμφωνα με το Crunchbase. Υπενθυμίζεται πως το 2021 χαρακτηρίστηκε «χρυσή» χρονιά για τις startups, μολονότι υπήρξε παράλληλα και αθρόα άντληση κεφαλαίων προς νεοφυείς επιχειρήσεις που έπειτα από λίγο καιρό πτώχευσαν και αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.

Aπό το σύνολο των επενδύσεων, ήτοι το 1,05 δισ. δολ. το 9μηνο του 2024, ένα ποσοστό της τάξεως του 65% αντλήθηκε από Ελληνες startuppers με εταιρείες που έχουν έδρα ή παρουσία μόνο στο εξωτερικό. Βοστώνη, Λονδίνο, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη είναι μερικές από τις πόλεις τις οποίες συνήθως επιλέγουν ως hub για την ανάπτυξη του εγχειρήματός τους. Η δε αξία τους, με βάση τις μετρήσεις του 2021, ήταν κατά 13 φορές υψηλότερη από εκείνη των startups με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας.

Μία από αυτές είναι η Resolve AI του Σπύρου Ξανθoύ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί ακόμη και τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων γύρω από το λογισμικό, εξοικονομώντας πολύτιμο και παραγωγικό χρόνο στους developers και στους μηχανικούς. Η εταιρεία σήκωσε 35 εκατ. δολ. από την αμερικανική Greylock, ένα από τα πιο παλιά venture capital funds, που έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στην Airbnb αλλά και στη Meta, μητρική εταιρεία της Facebook. Στην εταιρεία, εκτός από την Greylock, επένδυσαν και δημοφιλείς angel investors (ιδιώτες επενδυτές), όπως καθηγητές του Stanford, ο ιδρυτής του Linkedin Ρέιντ Χόφμαν, αλλά και στελέχη της Google, όπως ο Τζεφ Ντιν. Ανάμεσα σε αυτούς διακρίνονται και επικεφαλής της Accenture αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Openai, δημιουργού του δημοφιλούς CHATGPT.

Οι αμιγώς ελληνικές

Στον αντίποδα, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 372 εκατ. δολ. από 36 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές, ποσό υψηλότερο σε σύγκριση με το 2023 (298 εκατ. δολ.). Σημειώνεται ότι πέρυσι, παγκοσμίως, καταγράφηκε μια κάμψη στις χρηματοδοτήσεις των startups λόγω της ανόδου του πληθωρισμού αλλά και της γενικότερης στροφής των επενδυτών σε πιο ασφαλή καταφύγια.

20 εκατ. δολ. από Alibaba

Προσφάτως η εταιρεία Connectly.ai του Στέφανου Λουκάκου άντλησε 20 εκατ. δολ. από την Alibaba, με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω τους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, να επεκταθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και να ενισχύσει την ολιγομελή ομάδα που διατηρεί στη χώρα μας. «Με την πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει βοηθάμε εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και εταιρείες λιανεμπορίου να πουλάνε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και να επικοινωνούν με τους πελάτες τους σε οποιαδήποτε πλατφόρμα μηνυμάτων, όπως Whatsapp, sms, Messenger κ.λπ. Παράλληλα αναπτύσσουμε AI assistants, μέσω των οποίων δημιουργούνται δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ εταιρειών – πελατών με σκοπό να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του πελάτη. Αντιθέτως, πολλές φορές η επικοινωνία με τα γνωστά chatbots είναι άσκοπη, χωρίς καμία αξία», δήλωνε στην «Κ» ο κ. Λουκάκος. Στη λίστα προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες και η ελληνική Simpler. Με τη συμμετοχή της Lamda Development η startup, δημιούργημα τριών Ελλήνων ιδρυτών, συγκέντρωσε 9 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας να λύσει τα χέρια στους εμπόρους και να απλοποιήσει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών αγορών.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum