| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 08/05/2024

 

 

Σύσταση αύξησης θέσεων (overweight) διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η HSBC, προτείνοντας η στάθμιση στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της FTSE Russell να αυξηθεί στο 1,3% από 0,7% που είναι σήμερα το ειδικό βάρος με βάση τους δείκτες αναφοράς. Οπως εκτιμά, η ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί στηριζόμενη περισσότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 17% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2026), κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει την κυβέρνηση της ΝΔ να προωθήσει περισσότερο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, στηρίζοντας όμως έτσι και τις προσδοκίες των επενδυτών.

 

 

Από πλευράς αποτιμήσεων, οι ελληνικές μετοχές εκτιμά πως διαπραγματεύονται στις 7,3 φορές τα κέρδη του 2024 και στις 7,2 φορές τα κέρδη του 2025, έναντι 12,6 και 11,1 των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενων αγορών FTSE All World EM, με τη μέση μερισματική απόδοση να εκτιμάται στο 5,6% έναντι του 3,2% αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτιμά πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή θέση να εδραιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική με τη βιομηχανική παραγωγή να επιταχύνεται μετά το τέλος της πανδημίας και να βρίσκεται πλέον μόλις 10% χαμηλότερα από τα υψηλά πριν από την κρίση χρέους, ενώ το ποσοστό απασχόλησης έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, αν και οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν 30% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Οι τελευταίες πάντως θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την ευρωζώνη τη διετία 2024-2025, αν η απορροφητικότητα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης φτάσει στο έλλογο 80%, ενώ συνολικά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να περιορίσουν και τον αρνητικό αντίκτυπο της δημογραφικής επιδείνωσης.

Η αναβάθμιση του ΧΑ

Η πορεία των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και στην αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο τον Ιούνιο του 2013, στον απόηχο της κρίσης χρέους, υποβαθμίστηκε σε καθεστώς αναδυόμενης αγοράς. Οπως αναφέρει, απόρροια της ανθεκτικότητας των επενδύσεων, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα της έναρξης της πορείας αναβάθμισής του, σε ανεπτυγμένη αγορά, πιθανώς ως το τέλος του καλοκαιριού. Τέλος, όσον αφορά την πορεία του δημόσιου χρέους, καθώς το 70% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών, το περιορισμένο ποσοστό στην ελεύθερη αγορά, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, προστατεύοντάς το και από την αστάθεια των επιτοκίων.

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές, το  νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας όμως,  θα πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Αν και η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί, προσελκύοντας πλέον περισσότερα εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, η ανάπτυξη θα πρέπει να αποκτήσει πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, χωρίς την ύπαρξη υψηλών και παρατεταμένων ανισορροπιών στο δημοσιονομικό και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Παράλληλα, χωρίς  αυξημένες παραγωγικές επενδύσεις  είναι δύσκολο το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ, ενώ  οι επενδύσεις που κατέρρευσαν στην κρίση, κυμαίνονται σήμερα στο 15% του ΑΕΠ έναντι 23% μέσου όρου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ μάλιστα, το 2023 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΑΞΕ), σημείωσαν πτώση 35,7% στα 5,43 δις. ευρω σε σχέση με τα 8,44 δις. ευρώ κατά την χρονιά ρεκόρ του  2022, ενώ η τάση των ροών των ΞΑΕ της τελευταίας 10ετίας, που  κατευθύνθηκαν κατά 70% στις υπηρεσίες με μεγάλο ποσοστό (35%) να αφορά τον τομέα του real estate, δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά.  Το  κομμάτι των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων που αυξάνουν περισσότερο τις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, αποτελούν ακόμη μικρό μέρος των συνολικών ξένων επενδύσεων στη χώρα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum