| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 09/05/2024

 

 

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της επίδρασης του τουρισμού, αναμένει η ING να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας τον υποτονικό ρυθμό του πρώτου τριμήνου.

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,5%, χαμηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και κατά 2% το 2025, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 2,7%, για να πέσει στο 1,9% την επόμενη χρονιά.

Σχεδόν βέβαιη η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ

Για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, η ING αναμένει ότι παρά τις πρώτες ενδείξεις πιθανού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο εξακολουθεί να μοιάζει βέβαιη. Αλλά ο δρόμος από εκεί και πέρα είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος.

Όπως εξηγεί, οποιεσδήποτε ενδείξεις πληθωρισμού και επίσης μια ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα θα περιορίσουν τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια φέτος κατά όχι περισσότερο από 75 μονάδες βάσης.

Καθ’ οδόν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με την ING, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης ήταν εκπληκτικά ισχυρή, αλλά τα αρχικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο είναι μικτά. Η ανάκαμψη σίγουρα έχει ξεκινήσει, αλλά ο ρυθμός της είναι πιθανό να είναι μέτριος.

Επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν απογοητευτικός τον Απρίλιο, με μέτρια δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και αποδυνάμωση της μεταποιητικής παραγωγής.

Ο PMI, αν και σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη βιομηχανία σε περιοχή συρρίκνωσης. Φαίνεται ότι η διόρθωση των αποθεμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πορεία της, αλλά αναμένει ότι τα υπερβολικά αποθέματα θα έχουν μειωθεί επαρκώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάρτιο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η στενότητα στην αγορά εργασίας φαίνεται να μειώνεται κάπως. Οι κενές θέσεις εργασίας, αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, μειώνονται και ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης βρίσκεται πλέον επίσης σε πτωτική τάση.

Όλοι αυτοί οι δείκτες εξακολουθούν να είναι πάνω από τα ιστορικά επίπεδα και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία πιθανότατα αποκλείουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση των πραγματικών μισθών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατανάλωση τα επόμενα τρίμηνα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σε επίπεδα που μπορεί να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum