Η κατακόρυφη αύξηση των
«χρυσών», πια κόκκων
κακάο, έρχεται λίγο πριν
την έλευση της
εορταστικής περιόδου του
Πάσχα προβληματίζοντας
τους απανταχού λάτρεις
της σοκολάτας.
Όσο αυξάνεται η
περιεκτικότητα σε κακάο
τόσο ανεβαίνει και η
τιμή χαρακτηριστικό
παράδειγμα μία σοκολάτα
υγείας όπως αυτή που
πριν λίγους μήνες την
αγοράζαμε γύρω στο 1
ευρώ και 80 λεπτά τώρα
έχει φτάσει ακόμη και
τα 2,5 ευρώ.
Στον «χορό» του υψηλού
κόστους μπαίνουν
αναπόφευκτα και τα
ζαχαροπλαστεία, τα οποία
έχουν θέσει προς πώληση
ήδη τα πρώτα πασχαλινά
προϊόντα με βάση το
κακάο. Οι καταναλωτές
ωστόσο προβληματίζονται
για το πως θα αγοράσουν
τα πατροπαράδοτα
σοκολατένια αυγά και
κουνελάκια.
Σύμφωνα με στοιχεία της
αγοράς, οι τιμές στα
προϊόντα που παράγονται
από κακάο έχουν αυξηθεί
έως και 40% την
τελευταία διετία.
Οι μεγάλες πλημμύρες που
ακολούθησαν την ακραία
ξηρασία στην Ακτή
Ελεφαντοστού και την
Γκάνα όπου παράγεται το
60% της παγκόσμιας
παραγωγής δημιούργησαν
ντόμινο εξελίξεων.
Μεγάλες
σοκολατοβιομηχανίες
έχουν ήδη προϊδεάσει για
αυξήσεις στα προϊόντα το
επόμενο διάστημα. |