| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 10/04/2024

 

 

Στεγαστικό πρόγραμμα για νέους λανσάρει η Εθνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για στέγαση των νέων, αλλά και να κινητοποιήσει την αγορά των στεγαστικών δανείων η οποία κινείται υποτονικά λόγω της χαμηλής ζήτησης. Το νέο στεγαστικό δάνειο της Εθνικής, μέσω του προγράμματος «Το πρώτο μου σπίτι», απευθύνεται σε ενδιαφερομένους έως και 45 ετών και όπως ανακοίνωσε η τράπεζα βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι «απαιτεί χαμηλότερη ίδια συμμετοχή, εκκινώντας από το 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου».

 

 

Ετσι, το νέο προϊόν «δανείζεται» στοιχεία του προγράμματος «Σπίτι μου», που προώθησε η κυβέρνηση το περασμένο έτος, ενώ παράλληλα υιοθετεί την ευελιξία των νέων ορίων που έθεσε η ΤΤΕ, βάσει των οποίων το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου στεγαστικού δανείου της Εθνικής είναι:

• Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.

• Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).

• Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.

• Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.

• Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, η Εθνική με το πρόγραμμα «Το πρώτο μου σπίτι» «κάνει ακόμη πιο προσιτό το όνειρο της απόκτησης πρώτης κατοικίας και για τους νέους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας την αξία της απόκτησης στέγης σε μια εποχή που η αγορά ιδιόκτητης στέγης δεν αποτελεί μια τόσο εύκολη υπόθεση». Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη του δανειολήπτη για τη συνεχή ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών έως την απόκτηση της κατοικίας, η τράπεζα παρέχει στους υποψήφιους δανειολήπτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν, ανά πάσα στιγμή, την πορεία της αίτησής τους online, μέσω του NBG Internet Banking.

Η υποτονική εικόνα στην αγορά των στεγαστικών δανείων προβληματίζει τις τράπεζες, που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών με χαμηλά σταθερά επιτόκια, τα οποία ξεκινούν από το 3% για διάρκεια 3 ετών. Πρόσφατα η Eurobank μείωσε το επιτόκιο των σταθερών επιτοκίων μεγάλης διάρκειας έως και 30 ετών στο 4,30%, στοχεύοντας να αμβλύνει την αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη του κόστους εξυπηρέτησης ενός στεγαστικού δανείου, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αποτελεί τον βασικό ανασχετικό παράγοντα στις αποφάσεις των νοικοκυριών για την απόκτηση κατοικίας μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης στα τέλη Φεβρουαρίου έχουν υποχωρήσει στα 27,7 δισ. ευρώ (από 28,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και 80 δισ. ευρώ το 2010, όταν η αγορά είχε φτάσει στο ζενίθ της ζήτησης) και οι νέες εκταμιεύσεις το 2023 ήταν 1,3 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. ευρώ που ήταν οι ετήσιες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων πριν από την κρίση. Η τάση αυτή εκδηλώνεται, παρά τη ζήτηση που προκάλεσε το κρατικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ –με τα 750 εκατ. ευρώ να είναι η κρατική επιδότηση– κάλυψε 9.800 αιτήσεις νέων έως 39 ετών σε σύνολο 40.000 αιτημάτων που υποβλήθηκαν συνολικά.

Με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2024, οι νέες εκταμιεύσεις ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Σπίτι μου», που συνεχίζονται έως ότου εξαντληθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί, ενώ η καθαρή ζήτηση εκτός του προγράμματος δεν ξεπερνάει τα 240 εκατ. ευρώ και υπολείπεται των περυσινών εκταμιεύσεων, που είχαν διαμορφωθεί σε 295 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum