| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 17/06/2024

 

 

Ούτε η αβεβαιότητα λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συρράξεων ούτε το υψηλό κόστος χρήματος αλλά ούτε η ασταθής κατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού φαίνεται να κόβουν την «όρεξη» των επενδυτών, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες για σημαντικές υπεραξίες στον κλάδο των τροφίμων και ποτών καθώς και σε αυτόν του οργανωμένου λιανεμπορίου ειδών διατροφής.

 

 

Ήδη από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 9 επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ οι παράγοντες: επισιτιστική επάρκεια και εξαγωγές ενισχύουν το θετικό κλίμα, με αποτέλεσμα να «ψήνονται» ακόμα πιο μεγάλα deals τους επόμενους μήνες.

Η συνένωση δύο ιστορικών εταιρειών μετά την πρόσφατη απόκτηση του 75% της εταιρείας Λάβδας από την ΙΟΝ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, καθώς και η απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη από την εταιρεία Βενέτη ύστερα από 32 ολόκληρους μήνες διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, δίνουν το στίγμα για τον κλάδο των τροφίμων, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη κινητικότητα που καταγράφεται στο «μεσαίο ράφι» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κυρίως στις τουριστικές περιοχές επίσης προδιαγράφει το τι μέλλει γενέσθαι στο λιανεμπόριο.

Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος

Μάλιστα το πρώτο deal του δεύτερου μισού του 2024 θα γίνει στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, αν και δεν αφορά 100% την ελληνική αγορά. Ο λόγος για την εξαγορά του κυπριακού ομίλου υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης, παρότι από την ελληνική αλυσίδα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως το όνομα της εταιρείας-στόχου. 

Αυτή τη στιγμή, η Σκλαβενίτης διατηρεί 18 σημεία στην Κύπρο (κληρονομιά από την εξαγορά του Μαρινόπουλου) και αποτελεί τον τρίτο παίκτη στην εν λόγω αγορά πίσω από την κυπριακή Άλφα Μέγα και τη Lidl. Επιπρόσθετα, η κορυφαία αλυσίδα του ελληνικού λιανεμπορίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση του δικτύου της στα Επτάνησα.

Πολύ πιο μακρινό από την άλλη είναι το σενάριο για την πώληση από την ΑΒ Βασιλόπουλος της αλυσίδας Cash & Carry ENA Food, τουλάχιστον σε άμεσο χρόνο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ΑΒ Βασιλόπουλος η αλυσίδα χονδρικής που διαθέτει δίκτυο 14 καταστημάτων Cash & Carry σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καλαμάτα και σε άλλες μεγάλες ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές πόλεις της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή δεν πωλείται.

Ωστόσο, πολλές φορές η διοίκηση υπό τον Νίκο Λαβίδα έχει δηλώσει ότι η χονδρική δεν αφορά το core business της ΑΒ Βασιλόπουλος και ήδη έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για το μέλλον της ENA Food, που αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στον συνολικό τζίρο της που φθάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Η διάσωση της Avramar

Σε κάθε περίπτωση κορωνίδα στα εν αναμονή deals είναι σαφώς η πώληση του ελληνικού τμήματος του ομίλου Avramar, με ηγετικά μερίδια στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη την περασμένη Παρασκευή, 14/6, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών και όπως ανέφερε ο ΟΤ, υπήρξε αυξημένη συμμετοχή. 

Συγκεκριμένα, στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών για την Avramar συμμετείχαν: το ισπανικό fund Atitlan, χωρίς όμως τη συμμετοχή της αραβικής επενδυτικής εταιρείας ADQ, η Philosofish, ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, με βασικό μέτοχο το επενδυτικό fund Diorasis International με έδρα το Λουξεμβούργο, οι Ισπανοί της Grupo Profand, μέσω της εξαγορασθείσας ελληνικής εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς και τρία ακόμα funds εκ των οποίων το ένα ευρωπαϊκό.

Το επόμενο και μεγαλύτερο στοίχημα έχει τρία σκέλη, δηλαδή εάν οι προτάσεις όσων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές περάσουν στη δεύτερη διαγωνιστική φάση (σ.σ. στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) αφορούν τη διάσωση της Avramar εν συνόλω ή θα αφορούν «κομμάτια», ποιο θα είναι το ύψος του «κουρέματος» που θα ζητήσουν για τις υποχρεώσεις μαμούθ του ομίλου σε τράπεζες και προμηθευτές, οι οποίες φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς βέβαια και το πλάνο για την επόμενη μέρα.

Διψήφιος αριθμός μνηστήρων για τη Μινέρβα

Το ερχόμενο Φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, να έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Η εντολή σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού έχει δρομολογηθεί, με τον φάκελο να πηγαίνει σε τουλάχιστον 10 ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. 

Ο χρονικός στόχος για τη μεταβίβαση της «παλαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας» δεν τυχαίος, καθώς η διάρκεια της «ζωής» του Diorama I, που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments, ολοκληρώνεται εντός του 2024 εξ ου και δρομολογείται η αποεπένδυση από τις εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσει κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το Diorama I από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης) εξαγόρασαν τη Μινέρβα τον Σεπτέμβριο του 2019 επενδύοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Diorama Ι κατέχει το 68% των μετοχών της εταιρείας, ενώ από 16% κατέχουν EOS και Elikonos.

Η Μινέρβα αποφάσισε την απόσχιση του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού και την εισφορά του σε νέα εταιρεία με την επωνυμία Τυροκομεία Δωρική Α.Ε.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο αυτόνομος κλάδος των τυροκομικών θα πωληθεί ξεχωριστά αλλά εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί για την πώληση ολόκληρης της εταιρείας. Κι αυτό γιατί η φέτα και το λευκό τυρί δεν σχετίζεται με το core busisness του ομίλου, ήτοι το ελαιόλαδο και τα ντοματοειδή, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να αναπτυχθεί αυτοτελώς.

Πωλητήριο στην ΕΖΑ

Εξελίξεις αναμένονται και στον κλάδο της ζυθοποιίας και συγκεκριμένα στην ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), όπου επίσης έχει πλειοψηφική συμμετοχή το Diorama Ι.

Ο βασικός μέτοχος θα προχωρήσει σε exit από τη ζυθοποιία, η οποία το 2023 βελτίωσε σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ εφέτος δίνει έμφαση στο ισχυρό πρόγραμμα ταμειακών ροών και στην μείωση του καθαρού δανεισμού της.

Εκτός όμως από πωλήσεις, η Deca Investments θα κάνει και εξαγορές το 2024, με τον κλάδο των ειδών διατροφής να βρίσκεται στο στόχαστρο. Ήδη μέσω του Diorama II απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων Leader.

Μπαίνουν οι υπογραφές για το restart του ΘΕΣγάλα

Η επιχειρηματική οικογένεια Καντώνια, που διαπρέπει στον κλάδο του αλουμινίου, ετοιμάζεται να γράψει και γαλακτοκομική ιστορία.

Η υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του εργοστασίου του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στην εταιρεία Cosmos ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τίμημα της μεταβίβασης του ενεργητικού, ήτοι το εργοστάσιο στη Λάρισα, τα εμπορικά σήματα, αλλά και τις ενεργές συμβάσεις εργασίας, έχει οριστεί σε 2,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των βαθιά «κουρεμένων» δανειακών υποχρεώσεων και το υπόλοιπο ποσό για την αποπληρωμή των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας. 

Το νέο σχέδιο διάσωσης του ΘΕΣγάλα, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «συνεταιριστικό θαύμα» ταράζοντας τα βαλτωμένα νερά του συνεταιριστικού κατεστημένου στη χώρα, είναι το τρίτο στη σειρά, αλλά δεν περιλαμβάνει μετοχική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισκόμιση αγελαδινού γάλακτος με πελάτη την Cosmos ΘΕΣ Γάλα.

Στην εστίαση το νέο deal της CVC

Ο όμιλος Vivartia υπό τον έλεγχο της αμερικανικής εταιρείας private equity CVC Capital Partners, την οποία εκπροσωπεί ο Αλεξ Φωτακίδης, σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές εξαγορές εταιρειών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επόμενη εξαγορά του ομίλου εντός των επόμενων μηνών θα αφορά τον κλάδο της εστίασης.

Κινητικότητα και στη βιομηχανική εστίαση

Και μιας και ο λόγος για την εστίαση, το βιομηχανικό catering έχει γίνει πολύ hot κλάδος εσχάτως. Η πρόθεση της Korinthian Foods για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο από τη μια και η πρόσφατη συμφωνία απόκτησης του 60% της εταιρείας catering ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ από τη Γευσήνους αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την κινητικότητα.

Μάλιστα η Γευσήνους σχεδιάζει τουλάχιστον μία ακόμη εξαγορά μέσα στο 2024, με τον επόμενο στόχο της να είναι εταιρεία στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο γρίφος της Τσάνταλης

Η Ελληνικά Οινοποιεία, η εταιρεία συμμετοχών υπό τη διοίκηση των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, που το 2022 έσωσε την Μπουτάρης, εξαγόρασε ακολούθως το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη και συμμετέχει στη σύμπραξη της Premia Properties με τη Navarino Vineyards ΑΕ του ομίλου ΤΕΜΕΣ, διεκδικεί την Τσάνταλης μια από τις πιο εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας.

Το ζητούμενο είναι η συναίνεση των πιστωτών στη δεσμευτική πρόταση που έχει καταθέσει η πλευρά Γεωργιάδη, με την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον προχωρώντας ήδη στη μίσθωση κάποιων από τους αμπελώνες της Τσάνταλη, η οποία από πέρσι τον Αύγουστο έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

Όπως φαίνεται η έκβαση του όλου εγχειρήματος είναι αμφίβολη, αφού οι πιστωτές τράπεζες δεν φέρεται να συμφωνούν, με την επιβίωση της υπερ-αιωνόβιας οινοποιίας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Εταιρείες ελαιόλαδου και καλλυντικών οι επόμενες εξαγορές του Νίκου Καραμούζη

Το ελαιόλαδο, τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα επόμενα «κομμάτια» στο παζλ των επενδύσεων του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη.

Ταυτόχρονα το fund, που συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες μεταξύ επιχειρήσεων με μέλλον και προοπτική, φιλοδοξεί να καταστήσει το τελευταίο απόκτημά του, την αιωνόβια ΕΨΑ, ως μία από τις ηγετικές δυνάμεις στην αγορά των αναψυκτικών. Ήδη η εταιρεία, στην οποία το SMERC κατέχει το 90% μετά και την πρόσφατη εξαγορά του 25% που διέθετε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύμπραξης της ΕΨΑ με εταιρείες στις οποίες το ταμείο έχει επενδύσει, όπως για παράδειγμα η εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, αυτή τη στιγμή οι συνέργειες επικεντρώνονται στην τροφοδοσία και τις προμήθειες, με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου σχήματος στο μέλλον να είναι ανοιχτό.

Ας σημειωθεί ότι εκτός της ΕΨΑ και της συμμετοχής στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης, το fund έχει επενδύσει εταιρεία οσπρίων Άροσις και στην Krop, εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας φρούτων με έδρα την Άρτα.

Το νερό Σάριζα

Μένοντας στα μη αλκοολούχα ποτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται η αναβίωση του φυσικού μεταλλικού νερού Σάριζα μέσα από τις διαπραγματεύσεις της οικογένειας Βουτσινά με τις εταιρείες Γλυνός Επενδύσεις Ο.Ε. και 4 All Seasons Υπηρεσίες Μον. Α.Ε. για την εξαγορά της Νερά Σάριζα Α.Ε.

Ινδικό κρεσέντο

Τέλος ο Ινδός εκατομμυριούχος: ο Taizoon Khorakiwala, ιδρυτής, νυν ιδιοκτήτης και επικεφαλής της Switz Group, κρύβει κι άλλους άσους στο μανίκι, συνεχίζοντας να αναζητά ελληνικές εταιρείες τροφίμων με προοπτικές που ταιριάζουν στον όμιλο που διευθύνει.

Στους στόχους του Switz Group εντάσσονται επενδύσεις στα βιολογικά προϊόντα και στα logistics, αλλά και η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά της σοκολάτας.

Τελευταία εξαγορά του Switz Group  ήταν αυτή της Ιωνικής Σφολιάτας από την οικογένεια Πορτοκαλίδη, αποκτώντας στη διάρκεια του 2023 το 51% των μετοχών της.  Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής οι επενδύσεις του Taizoon Khorakiwala σε ελληνικές επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum