| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 21/06/2024

 

 

Μέτρα που στοχεύουν στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται επισήμως να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το πακέτο, το 14ο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θα αφαιρέσει από τη Ρωσία ενεργειακά έσοδα και θα «αντιμετωπίσει τον σκιώδη στόλο του Πούτιν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει πρωτίστως την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι τα μέτρα για το LNG υπολείπονται μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των εισαγωγών, όπως έκανε η ΕΕ προηγουμένως με τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο, δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Μόσχας. Αντιθέτως, οι εταιρείες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά θα απαγορεύεται η επανεξαγωγή του σε άλλες χώρες, μια πρακτική γνωστή ως μεταφόρτωση.

Το φυσικό αέριο

Το Κέντρο Ερευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρακολουθεί τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εκτιμά ότι το 2023 η ΕΕ θα καταβάλει 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν τα κύρια σημεία εισόδου για το ρωσικό LNG. Περίπου το 22% αυτών των προμηθειών (4,4 δισ. κυβικά μέτρα) μεταφορτώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 1,6 δισ. κυβικά μέτρα στάλθηκαν σε άλλα κράτη – μέλη, αναφέρει η CREA. Το υπόλοιπο πήγε στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και άλλους πελάτες. 

Ο σκιώδης στόλος

Εμπειρογνώμονες της αγοράς φυσικού αερίου δήλωσαν ότι το μέτρο θα έχει μικρό αντίκτυπο, καθώς οι εν λόγω μεταφορτώσεις προς την Ασία αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% περίπου των συνολικών ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κυρώσεις πρόκειται επίσης να επιβληθούν σε δώδεκα πλοία που χρησιμοποιήθηκαν για να παρακάμψουν το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου.

Ο σκιώδης στόλος των δεξαμενόπλοιων αργού και προϊόντων που βρίσκονται εκτός του ελέγχου των χωρών της G7 ή της ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε τα 425, σύμφωνα με την Οικονομική Σχολή του Κιέβου σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η τάση προς την αύξηση των στόλων που λειτουργούν με περιορισμένη ασφάλιση και ρύθμιση είναι απίθανο να ανατραπεί. «Η καλύτερη ελπίδα μας επί του παρόντος μπορεί να είναι ότι ο σκοτεινός στόλος γίνεται όλο και περισσότερο ένας παράλληλος στόλος, όπως αυτός που λειτουργούσε το σοβιετικό μπλοκ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Mats E. Seather.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum