| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 11/10/2024

 

 

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και οι συνέπειες που μπορεί να έχει περαιτέρω επιδείνωση όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά στην οικονομία γενικότερα ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας αλλά και το κλιμάκιο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB).

 

 

Οι αντοχές

Οι αντοχές του τραπεζικού τομέα σε ακραίες συνθήκες και σοκ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ούτως ή αλλιώς προτεραιότητα των εποπτικών αρχών  και για τον λόγο αυτό, δίνεται μεγάλη σημασία στις «γραμμές άμυνας» των τραπεζών και στο μικροσκόπιο βρίσκονται συνεχώς τα business plans και τα capital plans, η αναβαλλόμενη φορολογία, τα MREL αλλά και η πιστωτική επέκταση όπως και η πορεία του RRF.

Η βαθμολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του SSM έδωσαν υψηλό βαθμό στις ελληνικές τράπεζες καθώς είναι οι ισολογισμοί τους είναι υγιείς, έχουν κερδοφορία και είναι «μπροστά» σε σχέση με τους ενδιάμεσους στόχους για τα MREL ενώ με τον «Ηρακλή 3» θα πετύχουν εντός του 2025 μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από 3% συγκλίνοντας ακόμα περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενισχυτικό αυτής της προσπάθειας είναι η «χαμηλή παραγωγή» νέων κόκκινων δανείων καθώς με πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών «πάγωσε» από τον Μάιο του 2023 το κυμαινόμενο επιτόκιο των ενήμερων στεγαστικών αλλά και με μείωση του spread ώστε μην περάσει το σύνολο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στους δανειολήπτες.

Σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο η λύση που προκρίνεται και είναι η πλέον ρεαλιστική είναι οι ίδιες τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη απόσβεση από αυτή που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή πριν το 2040 και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενημερώσουν για τους σχεδιασμούς τους της ΤτΕ και τον SSM.

Τα προβλήματα

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δικαιοσύνη και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια περαιτέρω και ταχύτερης αποκλιμάκωσης του ιδιωτικού χρέους, με το απόθεμα των «κόκκινων» δάνειων που παραμένουν στην πραγματική οικονομία να παραμένει υψηλό. 

Στη συνάντηση με τους servicers σύμφωνα με πληροφορίες, ρώτησαν αν έχει επιτευχθεί πρόοδος  σε αυτό το πεδίο,  και εκτιμάται την εξαμηνιαία έκθεση της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας θα κάνουν εκ νέου επισημάνσεις για τις ταχύτητες απονομής της δικαιοσύνης αλλά και συνολικά των εμποδίων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αλλά και την επίτευξη των business plans των τιτλοποιήσεων.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των δανείων που από «κόκκινα» γίνονται και πάλι εξυπηρετούμενα και μπορούν σταδιακά και υπό προϋποθέσεις να επιστρέψουν στις  τράπεζες. 

Προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να είναι συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για κάποιους μήνες.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μετά από ένα έτος κανονικής εξυπηρέτησης το δάνειο θεωρείται ρυθμισμένο εξυπηρετούμενο (performing forborne) και πλήρως θεραπευμένο μετά την τριετία ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.

Εκτιμάται ότι σταδιακά, από το 2025 όταν και ωριμάζουν τα ρυθμισμένα, εξυπηρετούμενα δάνεια, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα 15-20 δισ. ευρώ. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από τις εποπτικές αρχές. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum