| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 11/07/2024

 

 

Ο πληθωρισμός κινεί σήμερα τα νήματα στις αγορές. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό, αν και όχι μοναδικό, ρόλο στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, με τους επενδυτές να παραβλέπουν επιδεικτικά τη σύγχυση που επικρατεί στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα των δυο πλευρών του Ατλαντικού. Είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ που ενισχύει σενάρια για ελκυστικότερο πιστωτικό περιβάλλον, δηλαδή τη μείωση των επιτοκίων.

 

 

Υπό αυτήν την έννοια και μόνον, οι προσδοκίες των αγορών επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, με την ανακοίνωση για τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2023. Ουσιαστικά, οι συνολικές ανατιμήσεις στην αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκαν στο 3% τον Ιούνιο, από το 3,3% του Μαΐου. Μάλιστα, ο επιμέρους δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.

Είναι μια λίαν θετική εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία που δεν τονώνει μόνον το κλίμα στη Wall Street αλλά και στον Λευκό Οίκο. Μετά από μια απογοητευτική άνοδο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024, ο πληθωρισμός ακολουθεί καθοδική πορεία κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, απέχει όμως ακόμη από το 2% που είναι ο στόχος της Fed. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης προτού υποχωρήσουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο δείκτης Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνιζε κέρδη 3%. Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Ιουλίου ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 31 φορές σε ρεκόρ.

Μόλις αυτήν τη Δευτέρα, S&P 500 και Nasdaq είχαν σημειώσει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, διατηρώντας τα κέρδη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας χάρις στο ράλι του κλάδου τεχνητής νοημοσύνης αλλά και επειδή ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στη διήμερη κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου πως δεν είναι απαραίτητο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% για να μειωθούν τα επιτόκια από το 5,25% με 5,5%. Η δυναμική των αγορών στις ΗΠΑ οδήγησε ακόμη και τον Nikkei 225 στο Τόκιο σε νέο ρεκόρ την Τετάρτη, προσεγγίζοντας τις 42.00 μονάδες. Με τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναπτερώνονται πια οι ελπίδες για δυο μειώσεις των επιτοκίων, της τάξεως των 25 μονάδων βάσης καθεμία, έως τα τέλη του 2024. Εικάζεται πως η πρώτη θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο αλλά μερίδα αναλυτών θεωρούν πως είναι απίθανο να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση η Fed πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη, παρά τη δημοσιονομική αβεβαιότητα που δημιουργείται από τη Γαλλία αλλά και την υποτονική μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει αναρριχηθεί 8,59% από τις αρχές του έτους. Στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 έχει καταφέρει να διατηρήσει ετήσια κέρδη έστω και 1,21% παρά τους φόβους για παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάσης και οι προβλέψεις που θέλουν να επαναλαμβάνει την κίνηση αυτή στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη Βρετανία δημιουργούνται, επίσης, ελπίδες για την έναρξη ενός καθοδικού κύκλου επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός προσγειώθηκε στο 2% τον Μάιο, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Ισχυρές οι εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά ETFs σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η δυναμική των αγορών απεικονίζεται και στα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs). Στην Ευρώπη, οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια τον Ιούνιο επί τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τα κεφάλαια από τις ΗΠΑ να φθάνουν τα 1,3 δισ. δολάρια, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εισροές των μετοχικών ETFs, οι οποίες έφθασαν τα 128,1 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, υπερέχει όλων των υπολοίπων αγορών, και φθάνει το 57%. Μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 80% που είχε σημειωθεί τον Μάιο, αλλά η Wall Street εξακολουθεί να δίνει το τέμπο στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum