| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 29/04/2024

 

 

Ιδιάζουσα θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχει η αργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη αλλά και η αργία της Μ. Παρασκευής, οπότε θα έχει δύο λιγότερες συνεδριάσεις, μπαίνοντας σε μια περίοδο που παραδοσιακά πέφτουν μερικώς οι ρυθμοί, οπότε μένει να δούμε πως και αν θα βρει ρυθμό ώστε να κρατήσει «ανοικτό» το ανοδικό momentum από το περασμένο πενθήμερο, που ήταν το καλύτερο των τελευταίων πολλών μηνών, με αυξημένες συναλλαγές, deals, καλά αποτελέσματα και μεγάλη κινητικότητα.

 

 

Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια της περαιτέρω διεθνοποίησης της αγοράς, όπου οι ξένοι κάνουν τις συντριπτικά περισσότερες κινήσεις, ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα – σε πολλές περιπτώσεις – το ενδιαφέρον και οι τζίροι κρατούνται σε υψηλά επίπεδα. Η αγορά έρχεται πάντως «φορτωμένη» κέρδη και αποδόσεις από το εντυπωσιακό τελευταίο οκταήμερο της αντίδρασης, που έχει δώσει στο Γενικό Δείκτη σχεδόν 100 μονάδες από τα χαμηλά των 1.357,30 της 16ης Απριλίου, ή ποσοστό περίπου 8%, αν μετρηθούν τα (ενδοσυνεδριακά) «άκρα» της αγοράς.

Με το ντεμαράζ των τελευταίων ημερών, άλλαξε και η εικόνα για τον μήνα Απρίλιο που μολονότι έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, εντούτοις, δύο συνεδριάσεις πριν από την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη πλέον 2,29%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,61%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 1,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κέρδη 6,20%.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η πιο «γεμάτη» και πιο πειστική των τελευταίων πολλών μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «σπάει» το… ταβάνι των 1.435 μονάδων που είχε γίνει ισχυρή αντίσταση, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 13 ετών, κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.454,98 μονάδες για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου 2011.

Η υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου άλλαξε την εικόνα όλων των αγορών διεθνώς, καθώς κορυφαίοι δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά το περασμένο πενθήμερο, τακτοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τις πρόσφατες απώλειες από τη μεγάλη διόρθωση. Ο Dow Jones ενισχύθηκε το περασμένο πενθήμερο κατά 0,67%, όμως S&P 500 και Nasdaq, με αιχμή την τεχνολογία, κατέγραψαν ράλι 2,69% και 4,23% αντίστοιχα, δίνοντας «γραμμή» παγκόσμια.

Σε εγχώριο επίπεδο, ο κύριος καταλύτης που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εκτός προγράμματος αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την Παρασκευή 19 Απριλίου, η οποία έδωσε τη… φιτιλιά που χρειαζόταν το Χ.Α. ώστε να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση μέσα στο όριο των 1.360 έως 1.435 μονάδων.

Αυτό έφερε μια σειρά από άλλες θετικές κινήσεις – ντόμινο, όπως την έξοδο στις αγορές για το ελληνικό δημόσιο αλλά και την Τράπεζα Eurobank, ενώ θετικά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας επέδρασε η πληροφορία ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ (5,34 δισ. δολάρια) από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 14 χρόνια στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης.

Συνάμα, σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα, με deals στην πληροφορική, πολλές διεργασίες στην ενέργεια και κινητικότητα σε πολλούς κλάδους.

Εξαιρετική είναι και η εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, για «το 61% των εισηγμένων εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής μεγέθη, τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα. Τα πρώτα ακούσματα από τα μεγέθη του α’ τριμήνου ήταν υποστηρικτικά με Μυτιληναίο και Σαράντη να έχουν βάλει τις βάσεις για μια νέα χρονιά ρεκόρ στις επιδόσεις τους.

Οι τράπεζες θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον της Αγοράς αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας τον τραπεζικό κύκλο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (αύριο Μ. Τρίτη) όσο και η Εθνική Τράπεζα (01/05) αναμένεται να δείξουν ένα ικανοποιητικό σετ κερδοφορίας στο οποίο τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, η μικρή μονοψήφια αύξηση στο λειτουργικό κόστος και ο χαμηλός δείκτης πιστωτικών προβλέψεων».

Με αυξημένους τζίρους μετά την αναβάθμιση

Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα αμέσως μετά την αναβάθμιση, το Χ.Α. έφτασε σε μέσες συναλλαγές στα 146 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά φέτος χωρίς να υπάρχει placement ή αναδιάρθρωση δεικτών, ενώ αιχμή του δόρατος ήταν ο τραπεζικός κλάδος που πρώτος αντανακλά τη μεγάλη εικόνα των αλλαγών στην οικονομία.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι +7,57% το περασμένο πενθήμερο και ήταν αυτός που ηγήθηκε στις συναλλαγές καθώς διακίνησε πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου στο Χ.Α., κάτι που μαρτυρά τον δεσπόζοντα ρόλο που διαδραματίζει. Ο κλάδος είχε στην πρωτοκαθεδρία τη Eurobank με άνοδο άνω του 10%, ενώ πλέον του 8% κέρδισε η Εθνική.

Ευρύτερα για το Χ.Α. ήταν η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών, με το Γ.Δ. να κερδίζει 4,48% το πενθήμερο, τον Large Cap να κλείνει στο +4,88%, τον Mid Cap στο +3,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στο ράλι με κέρδη 7,57% όπως προαναφέρθηκε. Έτσι, από την αρχή του χρόνου πλέον ο Γ.Δ. ανέβασε εκ νέου την απόδοσή του στο +12,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,48%, ο Mid Cap είναι στο +4,39%, ενώ ο τραπεζικός έχει άνοδο 19,53%.

Τεχνικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση. Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424 ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωση».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «τεχνικά πλέον και με νέα υψηλά ψάχνουμε τις 1.500 μονάδες σε πρώτη φάση, θυμίζοντας ότι έχουμε στόχο έτους την ζώνη των 1.600 μονάδων και πλέον. Η περιοχή των 1.415 – 1.420 μονάδων γίνεται σημαντική στήριξη και πρώτο μέλημα του Γενικού Δείκτη είναι κλείσει πάνω από τις 1.470 μονάδες. Προσοχή βραχυπρόθεσμα στην ζώνη των 1.300 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Μια κατοχύρωση σε κλείσιμο θα μπορούσε να σκουιζάρει αρκετούς.

Θυμίζουμε για ακόμα μία φορά πως η ελληνική αγορά αν και στα 100 δισ. κεφαλαιοποίηση πλέον, είναι αισθητά ρηχή για τους θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κινήσεις που είναι μπροστά χρονικά από τους υπόλοιπους για να έχουν πιθανότητες να βγουν χαρτιά προς πώληση. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβαίνει και στις διορθώσεις για να υπάρχουν νέοι αγοραστές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκινήσεις το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις θα έρχονται πιο συχνά και αναπάντεχα όπως για παράδειγμα αυτή της S&P πρόσφατα».

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum