| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 08/04/2024

 

 

Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν έντονα πτωτική για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ουσιαστικά διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι η έναρξη του β' τριμήνου θα μπορούσε να αντιστρέψει την πτωτική τάση που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου με τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's και την έκθεση της JP Morgan.   

 

 

Μέσα σε αυτό το διάστημα προστέθηκε και η γεωμετρικά αυξανόμενη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. 

Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αναζωπυρώθηκε τον Μάρτιο και αυτό φαίνεται ότι έχει μεγάλο πολιτικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό κόστος. 

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές  γίνεται χειρότερη καθώς αυτές κατέγραψαν σημαντικό ράλι το προηγούμενο διάστημα

Με νέα υποχώρηση ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικός Δείκτης) την Παρασκευή. Το θετικό της συνεδρίασης ήταν ότι τα επίπεδα των 1.380 μονάδων παραμένουν σημεία στήριξης για την αγορά και αυτό φάνηκε σε τρεις συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα.  Οι ελπίδες για μελλοντική επιστροφή προς τις 1.400 μονάδες παραμένουν ζωντανές.

Ελπίδες από εταιρικά αποτελέσματα και μερίσματα

Η αγορά περίμενε ότι από τις αρχές Απριλίου, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, θα είχαμε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Αντιθέτως, όμως, μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε πάνω από  (-2,7%). 

Η χρηματιστηριακή 'κόπωση' φαίνεται από το γεγονός ότι η αγορά δεν αντιδρά στις θετικές ειδήσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο όμιλος Μυτιληναίος ανακοίνωσε δύο πολύ σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η μετοχή υποχώρησε.

Το ίδιο μπορούμε να δούμε σε πολλές άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Η αγορά χρειάζεται φρέσκιες ειδήσεις και αυτές μπορεί να είναι τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μερίσματα.

Η μέση μερισματική απόδοση στο Χ.Α διαμορφώνεται στο 4,8% και αυτό θα μπορούσε να ήταν δέλεαρ εάν το κλίμα ήταν καλό. Σε ότι αφορά τις εκθέσεις των εγχώριων και ξένων οίκων με τις προτάσεις και τιμές στόχους αυτές μάλλον απευθύνονται σε μελλοντικές εξελίξεις και όχι στις τωρινές.

Πάνω από 9 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων

Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δις ευρώ.

Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2023.

Παράλληλα, τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE-25 προσεγγίζει το 5%, επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες δίχτυ ασφαλείας που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο.

Ξένες αγορές : Aυξημένη μεταβλητότητα με  ιστορικά υψηλά

Οι ξένες αγορές (Αμερικής και Ευρώπης) είχαν διορθωτικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι ανοδικές ήταν περισσότερες και ισχυρότερες με αποτέλεσμα να απορροφούνται οι κραδασμοί.

Οι χρηματιστηριακές αγορές ενίοτε έχουν τις δικές τους 'βαλβίδες ασφαλείας' που πρέπει να ανοίξουν για να αποθερμανθούν και να επιστρέψουν μετοχές και δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο η άνοδος των ξένων αγορών, φαίνεται ότι λειτούργησε κόντρα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ξένοι επενδυτές σε περιόδους bull market επικεντρώνονται στις δικές τους μεγάλες αγορές και αγνοούν τις περιφερειακές. Η άνοδος των περιφερειακών έρχεται σε δεύτερη φάση.

Αυτό περιμένουν και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Σε πολιτικό επίπεδο, οι ευρωεκλογές αποτελούν μία παράμετρο θα μειώσει ή θα αυξήσει (ανάλογα με τα αποτελέσματα) την πολιτική αβεβαιότητα.  

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum