| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 05/04/2025

 

 

 

«Η Αμερική χάθηκε!», αναφώνησε ο Βασιλιάς Γεώργιος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλύοντας τις συνέπειες της Αμερικανικής Επανάστασης. Σήμερα, θα αναρωτηθεί κανείς εάν ο Ντόναλντ Τραμπ, που συμπεριφέρεται σαν μονάρχης, θα μετανιώσει κάποτε που έχασε την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Είναι απίθανο. Όπως επισημαίνει ο Jamie Dettmer στο Politico, ο Τραμπ δεν είναι άνθρωπος που αναγνωρίζει λάθη ή εκφράζει μεταμέλεια. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών σε 180 χώρες, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη και η ακμή είναι σίγουρες. Ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, κατηγόρησε τους κριτικούς ως κοντόφθαλμους, δηλώνοντας: «Το χρηματιστήριο θα ανθίσει μακροπρόθεσμα, επειδή επενδύουμε ξανά στις ΗΠΑ».

 

Ωστόσο, η βαρβαρότητα του Τραμπ, που βασίζεται σε γελοίους υπολογισμούς και λανθασμένα δεδομένα, είναι εξίσου σοκαριστική με τις καταπιεστικές πρακτικές του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄ — με τη διαφορά ότι ο τελευταίος είχε την δικαιολογία των ψυχιατρικών προβλημάτων.

Η «οικονομική ανεξαρτησία» που προωθεί ο Τραμπ, με τον προστατευτισμό του 19ου αιώνα, ισοδυναμεί με απομόνωση. Το πιθανότερο είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος, αν και με δυσκολία, θα καταλήξει να χτίσει μια νέα παγκόσμια εμπορική τάξη, αντικαθιστώντας αυτή που δημιούργησε η Αμερική και τώρα εγκαταλείπει.

Γεωπολιτικές και Οικονομικές Συνέπειες

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία. Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναζητούν ενισχυμένους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, ενώ οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας επιταχύνουν τις περιφερειακές συνεργασίες.

Εν τω μεταξύ, πολλοί φοβούνται ότι οι δασμοί του Τραμπ θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο», ενώ η JPMorgan αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση από 40% σε 60%, αναφέροντας πιθανές διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ψυχολογικό σοκ.

Τι Σκοπεύει Πραγματικά ο Τραμπ;

Η στρατηγική του φαίνεται χωρίς σαφή στόχο. Είναι οι δασμοί εργαλείο πίεσης για καλύτερες συμφωνίες; Ο γιος του, Έρικ Τραμπ, ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος θέλει να «κερδίσει» στις διαπραγματεύσεις. Αλλά σύμβουλοί του, όπως ο Πίτερ Ναβάρο, δηλώνουν ότι πρόκειται για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι υπολογισμοί πίσω από τους δασμούς είναι εξίσου αμφίβολοι, βασισμένοι σε έναν παράλογο τύπο που διαιρεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τις εισαγωγές κάθε χώρας. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τα ελλείμματα αποτέλεσμα κακόβουλων εμπορικών συμφωνιών, αλλά αγνοεί τον υπερτιμημένο δολάριο, τις υψηλές δαπάνες και την υπερκατανάλωση των Αμερικανών.

Μπορούν οι Δασμοί να Επιστρέψουν την Αμερική στον 19ο Αιώνα;

Ο Τραμπ έχει επαινέσει την εποχή των υψηλών δασμών (1870–1913), ισχυριζόμενος ότι τότε η Αμερική άκμαζε. Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν: οι δασμοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ούτε είναι προβλέψιμοι.

Επιπλέον, η υπόσχεση για επιστροφή βιομηχανικών θέσεων εργασίας αγνοεί την τεχνολογική πρόοδο. Ακόμη και ο Βανς το 2017 παραδέχτηκε ότι οι αυτοματισμοί περιορίζουν τέτοιες ελπίδες.

Τι Απομένει;

Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ βρίσκονται σε δίλημμα: να δεχτούν τους δασμούς ή να ανταποδώσουν; Ό,τι κι αν κάνουν, είναι πιθανό να στραφούν προς μια νέα εμπορική τάξη — χωρίς την Αμερική. Και αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά στην οικονομία και τη γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum