| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  20/11/2024

 

 
 

 

 

Το 2025 αναμένεται να είναι κομβικό έτος για την ελληνική οικονομία, καθώς καλείται να υπερβεί τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται εν μέσω σημαντικών προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ύφεση σε ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, και οι επικείμενες ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Όπως σχολιάζει ο Θανάσης Παπάδης στην Ημερησία:

Ανάπτυξη

Στο εσωτερικό, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε έναν ιστορικό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Παρά τις προκλήσεις, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη 2,3% το 2025, ελαφρώς αυξημένη από το 2,2% του 2024. Η θετική αυτή πορεία θα στηριχθεί στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις ευνοϊκές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η ανάπτυξη ενισχύεται από τη σταδιακή υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης, τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Παράλληλα, πρωτοβουλίες όπως η πράσινη ανάπτυξη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων δίνουν ώθηση στην παραγωγική και καταναλωτική δυναμική.

Επενδύσεις και απασχόληση

Οι επενδύσεις θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με προβλεπόμενη αύξηση 8,4%. Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, η καλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα επιταχύνουν αυτή την τάση. Το επενδυτικό κενό της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μειωθεί στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Τομείς όπως οι κατασκευές και ο εξοπλισμός αναμένεται να ηγηθούν της επενδυτικής προσπάθειας.

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 9,7% για πρώτη φορά από το 2009. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, στην εφαρμογή στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων και στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6%. Η αγοραστική δύναμη θα ενισχυθεί περαιτέρω από τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% και την άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων.

Οι εξαγωγές

Στον εξωτερικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4%, ξεπερνώντας την αύξηση των εισαγωγών (3,6%). Η ναυτιλία και ο τουρισμός θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Επιπλέον, η βελτίωση των όρων εμπορίου (+0,5%) και η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα κόστους θα στηρίξουν την εξαγωγική δραστηριότητα.

Η διεθνής οικονομία

Σε διεθνές επίπεδο, η οικονομία σταθεροποιείται μετά τις κρίσεις της πανδημίας, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων. Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,2% για την περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί από 0,8% το 2024 σε 1,3% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,1%, προσεγγίζοντας τον στόχο της ΕΚΤ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών. Αντίθετα, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, αναμένεται επιβράδυνση.

Οι κεντρικές τράπεζες προσαρμόζουν σταδιακά τη νομισματική πολιτική τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.

Παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ελληνική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Με τη σωστή διαχείριση και την αξιοποίηση των ευκαιριών, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει την πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ευημερία, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum