| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 19/11/2024

 

 
     
 

 

 

Δυσκολεύει η κυβερνητική άσκηση συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς οι παράγοντες που έχουν εξωθήσει στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν τάσεις επιδείνωσης.

 

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και διά στόματος πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψει να περάσουν στους καταναλωτές οι μεγάλες αυξήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σενάρια, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τις επιχειρήσεις στα όποια μέτρα στήριξης. Το πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τις επιδοτήσεις είναι αυτό που κυρίως προβληματίζει, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να καταστούν απαραίτητες για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν υψηλά κονδύλια.

Για την περίπτωση των επιχειρήσεων αναζητείται ένας συμβατός με το ευρωπαϊκό πλαίσιο τρόπος ενίσχυσης, ώστε να μην τεθεί από την Κομισιόν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο παράλληλα. Βασική πηγή χρηματοδότησης θα αποτελέσει η χονδρεμπορική αγορά, όπως και το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται αυτή τη φορά στην επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών (ανά τεχνολογία) και όχι στην επιβολή φόρου, μέτρο που εφάρμοσε το καλοκαίρι αλλά στην πράξη αποδείχτηκε ότι λειτούργησε αντίστροφα, αφού οδήγησε σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που πέρασε στη χονδρεμπορική τιμή. Στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να έχει πέσει και η φορολόγηση κερδών, ως ένα μέτρο που δεν «σκοντάφτει» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού η επιβολή του πλαφόν προϋποθέτει έγκριση από την Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των τιμών με όλες τις πτυχές του θα τεθεί υπό συζήτηση στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ενέργειας, για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. Ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να επαναφέρει σε αυτή τη συνάντηση το ζήτημα του στρεβλού τρόπου λειτουργίας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ ∆υτικής και Ανατολικής Ευρώπης και το αίτημα της Ελλάδας για τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων. Και τα δύο αυτά ζητήματα ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός. «∆εν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Στο ζήτημα παρενέβη και η πλευρά των επιχειρήσεων. Οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας έστειλαν μία ακόμη επιστολή χθες στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ, την τέταρτη κατά σειρά από την περίοδο της πρώτης κρίσης το καλοκαίρι. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι υψηλές τιμές, που επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οφείλονται στην κατακερματισμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, η οποία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στις τρεις βαλκανικές χώρες και καλεί την Ευρώπη να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που δέχονται.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί κυβέρνηση και επιχειρήσεις είναι η διάρκεια της περιφερειακής ενεργειακής κρίσης η οποία ταλαιπωρεί για δεύτερη φορά σε διάρκεια λίγων μηνών τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς οι παράγοντες που την έχουν προκαλέσει δεν φαίνεται να υποχωρούν, αλλά αντιθέτως να επιδεινώνονται. Η ζήτηση από την Ουκρανία αναμένεται να ενισχυθεί μετά τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα σε μονάδες και υποδομές του ουκρανικού ηλεκτρικού συστήματος. Οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο ΤΤF συνεχίζουν να αυξάνονται (έφτασαν τα 46 ευρώ/μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα), καθώς ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η άντληση των αποθεμάτων.

Μέσα σε μια εβδομάδα (11-17 Νοεμβρίου) η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας ανέβηκε στα 183,01 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 64,59% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη και υψηλό 94 εβδομάδων. Η ανοδική τάση συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, με την τιμή της μεγαβατώρας χθες να διαμορφώνεται στα 167,27 ευρώ, ύστερα από μια υποχώρηση το Σαββατοκύριακο και να εκτινάσσεται πάλι σήμερα στα 183,29 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει το βράδυ στα 733 ευρώ.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum