| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 24/10/2024

 
                  
 

 

 

Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν θα έρθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες  από το 2025.

 

 

Πονοκέφαλος όπως φαίνεται για τους ελευθέρους επαγγελματίες δεν είναι μόνο η τεκμαρτή φορολόγηση αλλά και η αύξηση που βλέπουν κάθε χρόνο και στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικά τη διετία που υπήρχε πολύ υψηλός πληθωρισμός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν «παραφουσκωμένες» το ποσό που πληρώνουν για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Και ενώ τώρα που το «φαινόμενο» του πληθωρισμού ξεφουσκώνει και οι αυξήσεις θα ήταν μικρότερες αλλάζει το μοντέλο αναπροσαρμογής τους βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2020. Από το 2025 και μετά ,οι ασφαλιστικές εισφορές θα μεταβάλλονται  όχι βάσει του πληθωρισμού που συμβαίνει έως τώρα αλλά βάσει το δείκτη μεταβολής μισθών.

Στη φάση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, η νέα αύξηση το 2025 θα ήταν κοντά στο 2,8% με το υπάρχον μοντέλο, όσο δηλαδή αναμένεται να «κλείσει» ο πληθωρισμός. Παρόλα αυτά  η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς θα ακολουθήσει το νέο δείκτης μισθών .

Η επιτροπή

Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που θα πρέπει να  παραδώσει ένα πλήρες και τεκμηριωμένο πόρισμα στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο  Τσακλόγλου, μέχρι 15-12-2024.

Το πόρισμα θα εναρμονιστεί με τη νομοθετική υποχρέωση για την από 01-01-25 εφαρμογή ενός νέου κανόνα αυτόματης προσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών ασφαλιστέων αποδοχών και ποσών που αφορούν ασφαλιστικές κατηγορίες. Η αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η αναπροσαρμογή των ως άνω μεγεθών θα γίνεται βάσει του Δείκτη Μεταβολής Μισθών σε αντικατάσταση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το πόρισμα

Το πόρισμα θα εστιάζει κυρίως σε επιμέρους παραμέτρους υπολογισμού του νέου δείκτη, ενδεικτικά ως εξής:

1. πλήρης χαρτογράφηση των κατηγοριών στις οποίες θα εφαρμοσθεί ο νέος δείκτης μισθών

2. προσδιορισμός χρονικής βάσης υπολογισμού του δείκτη μισθών

3. καθορισμός μισθολογικών δεδομένων και λοιπών μικροδεδομένων (π.χ. ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο) που θα αντλούνται ανά τομέα

4. καθορισμός αξιόπιστων πηγών άντλησης δεδομένων – ευαισθησία δεδομένων

5. διαδικασίες ελέγχου ποιότητας του δείκτη μισθών

Στην πράξη, βάσει του νέου δείκτη μισθών οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών του προηγούμενου έτους. Αν οι μισθοί αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 3,5% για το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 3,5% και οι εισφορές των επαγγελματιών για το 2025..

Βέβαια ο δείκτης μισθών δεν συμπαρασύρει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για κάθε νέο συνταξιούχο.

Πλέον δεν θα γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές προσαυξημένες κατ’ έτος με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος θα προκύπτει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων.

Το νέο καθεστώς σε αυτή τη περίπτωση βέβαια θα  ευνοήσει τους υποψήφιους συνταξιούχους καθώς «προλαβαίνουν» τον δείκτη στην ανοδική του πορεία.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum