| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη,  23/01/2025

 

 

 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να ανταμείψουν τους μετόχους τους με πρωτοφανή ποσά από τα κέρδη του 2024. Συνολικά, σχεδιάζουν να αποδώσουν περίπου 123 δισ. ευρώ, μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS. Αναλυτικά, 74,4 δισ. ευρώ αναμένεται να διανεμηθούν σε μερίσματα, ενώ 49 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επαναγορές.

Η αυξημένη απόδοση προς τους μετόχους προκύπτει ως αποτέλεσμα των κερδών από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά και για να καλυφθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι μέτοχοι κατά την πανδημία λόγω των περιορισμών στις πληρωμές μερισμάτων. Η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου είναι σημαντικά βελτιωμένη, μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων και χαμηλών αποδόσεων.

 

Ποιες τράπεζες θα ξεχωρίσουν

Τράπεζες όπως η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να ηγηθούν στις αποδόσεις, επιστρέφοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η βελτίωση του τραπεζικού τομέα ξεκίνησε το 2022, όταν οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια. Τα κέρδη τους ενισχύθηκαν, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πέρασαν στους δανειολήπτες ταχύτερα από ό,τι στους καταθέτες.

Διατηρησιμότητα των υψηλών αποδόσεων

Παρά την άνοδο των μετοχών των τραπεζών της Ευρωζώνης, ορισμένοι επενδυτές προβληματίζονται για τη βιωσιμότητα αυτών των πληρωμών, καθώς τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν. Ο Jérôme Legras από την Axiom Alternative Investments, πάντως, δήλωσε ότι τα σημερινά επίπεδα αποδόσεων είναι βιώσιμα και πιθανόν να αυξηθούν ελαφρώς το 2025.

Προβλέψεις για το 2025

Η Citigroup προβλέπει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διανείμουν 80 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 54 δισ. ευρώ σε επαναγορές το 2025. Παρόλα αυτά, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν χαμηλότερες από αυτές των αμερικανικών, καθώς ορισμένες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε τιμές κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Ρυθμιστικές προκλήσεις

Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες πως η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί διοίκησης Τραμπ, ενδέχεται να δυσχεράνει τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι των αμερικανικών. Ο Andrea Orcel, CEO της UniCredit, τόνισε πως αυτή η ανισότητα μπορεί να θέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μειονεκτική θέση, ακόμη και στις εγχώριες αγορές τους.

Πηγή: FT

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum