| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 01/11/2024

 
       
 

 

 

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν τα 9,5 δισ ευρώ σε μια αγορά που μπαίνει σε νέο επενδυτικό κύκλο.

 

 

 

Η δομή των επενδυτών στον κλάδο που αποτελείται έως τώρα από μικρούς παίκτες δείχνει τάση αλλαγής, ενώ στο υπουργείο Ενέργειας εξετάζονται τρόποι που θα κάνουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό με περισσότερα αιολικά.

Ο Γιάννης Γιαρέντης, διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, τόνισε σε δηλώσεις του χθες ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μια «επενδυτική καταιγίδα» και ότι επενδύθηκαν γύρω στα 9,5 δισ. στον χώρο των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε συνοδευτικά έργα και έργα υποδομών, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς.

«Η ενεργειακή δημοκρατία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πράξη», υπογράμμισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο 6ο Renewable & Storage Forum.

Την ίδια στιγμή, όμως, μειώνονται οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ και μεταφέρεται όλο και περισσότερο ρίσκο στους επενδυτές σε μια εξέλιξη που ευνοεί τους μεγάλους επενδυτές. Επίσης, οι μηδενικές τιμές συχνά στερούν τους παραγωγούς από έσοδα, σε μια σημαντική πρόκληση για τους μικρούς παραγωγούς, ειδικά για αυτούς με υψηλό δανεισμό.

Στοιχεία της αγοράς όμως δείχνουν ότι ακόμα επικρατούν οι μικροί παίκτες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, από τις περίπου 28.000 υπογεγραμμένες συμβάσεις αυτή τη στιγμή (ενεργές και μη ενεργές), μόνο το ένα πέμπτο είναι συμβάσεις που έχουν γίνει με ανώνυμες εταιρείες.

«Τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα είναι συμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει είτε με φυσικά πρόσωπα είτε με ενεργειακές κοινότητες, που αποτελούνται από πολλά φυσικά πρόσωπα, είτε από μικρές εταιρείες, όπως οι ΙΚΕ», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι «κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινωνία αναφορικά με το ποιοι είναι οι επενδυτές ΑΠΕ». 

Περισσότερα αιολικά

Η μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών στη χώρα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Πρόκειται για μια επένδυση που απαιτεί λιγότερη τεχνογνωσία και κεφάλαια από τα αιολικά, όμως λειτουργούν όλα την ίδια στιγμή και σταματούν να παράγουν τις βραδινές ώρες, κάτι το οποίο προβληματίζει το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, στόχος είναι τα φωτοβολταϊκά να παράγουν 13,5 GW το 2030 ενώ τα χερσαία αιολικά 8,9 GW.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το αν εξετάζονται κινήσεις που θα δίνουν πιο γρήγορα όρους σύνδεσης στα αιολικά πάρκα, ενώ αρκέστηκε να τονίσει ότι «η ισορροπία στο σύστημα είναι προς το συμφέρον όλων».

«Ένα σύστημα που έχει υπερβολική έμφαση στα φωτοβολταϊκά πλήττει καταρχήν τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών. Αυτοί πλήττονται πρώτα από όλους», είπε ο υπουργός.

«Τα φωτοβολταϊκά έχουν πολύ πιο προβλέψιμη διάρκεια λειτουργίας. Όταν μαζεύονται πολλοί είναι πιο εύκολο να πηγαίνουμε στις μηδενικές τιμές και στις περικοπές. Επίσης όταν τα φωτοβολταϊκά είναι μόνα τους, δυσκολεύονται και οι εξαγωγές. Δηλαδή αν θέλεις να εξάγεις, το καλώδιο πρέπει να είναι όσο πιο γεμάτο γίνεται περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου. Αν έχεις μόνο φωτοβολταϊκά, ένα καλώδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αυτή την ενέργεια αν θέλεις να την κάνεις εξαγωγική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum