| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 27/10/2024

 
             
 

 

 

Οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι -δηλαδή startups με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων- συρρικνώνονται. Οι μέρες δόξας του 2021 και του 2022, που χαρακτηρίστηκαν από το εύκολο χρήμα και την αδιαφορία των επενδυτών σχετικά με την κερδοφορία, ανέβασαν τις αποτιμήσεις. Αλλά η επακόλουθη έλλειψη γύρων χρηματοδότησης -μόνο οι μισοί έχουν επαναλάβει κάποιον γύρο χρηματοδότησης- αφήνει αυτές τις αποτιμήσεις να φαίνονται απελπιστικά ξεπερασμένες.

 

Το οικοσύστημα των μονόκερων της Ευρώπης μπορεί να είναι υπερεκτιμημένο σε ύψος σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής αξίας με βάση την τελευταία χρηματοδότηση, εκτιμά η PitchBook, στη χειρότερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους 139 μονόκερους της Γηραιάς Ηπείρου μπορεί να μην αξίζουν πλέον τον τίτλο αυτό. Η PitchBook αναφέρει ως παραδείγματα την ιταλική χρηματοοικονομική εταιρεία «αγοράζω τώρα, πληρώνω μετά», Scalapay και την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Satispay, που αμφότερες είχαν χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Μέχρι στιγμής φέτος, δύο στις πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση, το έχουν κάνει σε χαμηλότερη αξία από ό,τι είχαν επιτύχει στο παρελθόν. Μόνο λίγοι νέοι μονόκεροι είχαν καλύτερη πορεία ενώ από το 2022 καμία εταιρεία δεν τα κατάφερε να έχει καλύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Μέχρι στιγμής φέτος, δύο στις πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση, το έχουν κάνει σε χαμηλότερη αξία από ό,τι είχαν επιτύχει στο παρελθόν

Το να μαζεύονται σύννεφα πάνω από την Ευρώπη, η οποία πάντα υστερούσε σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι αναπόφευκτο. Η τεχνολογία ευδοκιμεί σε κλίμακα. Η παράδοση γευμάτων, τα ψώνια και οι τραπεζικές συναλλαγές – ή και τα τρία – είναι πολύ πιο εύκολες υπηρεσίες όταν πρόκειται για μια εγχώρια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων που μιλούν την ίδια γλώσσα.

Μονόκεροι και εποχή … στασιμότητας

Αυτό είναι ένα κυκλικό παιχνίδι. Για να συνεχίσουν να επενδύουν, οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και οι επενδυτές πελάτες τους πρέπει να πάρουν χρήματα πίσω. Στασιμότητα στις διανομές σημαίνει “στάση” σε νέες εισροές μετρητών. Έτσι λίγοι θα υποστήριζαν ότι μια νέα γενιά μονόκερων πρόκειται να αναπτυχθεί ή ότι η αξία του παλιού… στάβλου θα αυξηθεί.

Αλλά είναι πολύ νωρίς για να… συνταξιοδοτηθεί ο κλάδος. Επίσης, λιγότεροι γύροι σηματοδοτούν επίσης αλλαγή των πηγών χρηματοδότησης. Τουλάχιστον ορισμένοι από τους μονόκερους παράγουν τις δικές τους ταμειακές ροές ή έχουν ακόμα κάποιες από τότε που οι αγορές είχαν . Άλλοι στρέφονται στο επιχειρηματικό χρέος, το οποίο ούτε μειώνει ούτε αυξάνει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η εφαρμογή πληρωμών SumUp συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πιστωτές με επικεφαλής την Goldman Sachs νωρίτερα φέτος.

Η Fintech είναι το πεδίο όπου η Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Βρετανία, η οποία είναι φορτισμένη με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, επιδεικνύει τη μεγαλύτερη επιμονή. Τα down rounds στον τομέα επισκιάζονται από τη Revolut, η οποία εξασφάλισε πριν από λίγους μήνες αποτίμηση 45 δισ. δολαρίων, από 33 δισ. δολάρια το 2021. Αλλά και από την Monzo, η οποία εξασφάλισε αποτίμηση έως και 5,9 δισ. δολάρια. Αυτά δεν συνιστούν ανατροπή της κυρίαρχης τάσης, αλλά ένα σημάδι ότι δεν είναι όλα καταδικασμένα και ζοφερά για τα ευρωπαϊκά venture capitals.

Ο όρος «down round» αναφέρεται σε ένα σενάριο κατά το οποίο η αξία μιας επιχείρησης κατά τη στιγμή της επένδυσης είναι χαμηλότερη από την αξία της ίδιας επιχείρησης κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης περιόδου ή ενός προηγούμενου γύρου χρηματοδότησης. Συνήθως κατά τη διάρκεια ενός down round, οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές της επιχείρησης σε χαμηλότερη τιμή, σε σύγκριση με τους προηγούμενους επενδυτές.

Πηγή: in.gr

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum