| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 19/11/2024

 

 
 

 

 

Πλεόνασμα κεφαλαίων και ρευστότητας που μπορεί να χρηματοδοτήσει την επέκταση στο εξωτερικό, αλλά και μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για την απόκτηση κατοικίας, διαθέτουν οι τράπεζες.

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg με θέμα «Η νέα εποχή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», παίρνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού που κάλεσε τις τράπεζες να «βοηθήσουν τις νέες οικογένειες να πάρουν σπίτι».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «έχει κάνει ήδη αρκετά βοηθώντας τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θεμελιώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οπως είπε, «η Ελλάδα διαθέτει ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα με καθαρούς ισολογισμούς» και παρότρυνε τις τράπεζες «να πάρουν το ρίσκο και να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια», καθώς επίσης να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του ανταγωνισμού των τραπεζών προκειμένου να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών και χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το σύστημα IRIS, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσβλέπουν σε αύξηση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε την Ινδία ως έναν δυναμικό παγκόσμιο παίκτη με τον οποίο η χώρα μας αρχίζει να αποκτά σχέσεις και μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι «η στεγαστική πίστη είναι ένας τομέας που θα κάνουμε περισσότερα», προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες όπως είπε «που θα δώσουν κίνητρα στην αγορά» και θα προσβλέπουν και στην επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης στη λιανική τραπεζική.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας αναφερόμενος στο θέμα του πλεονάζοντος κεφαλαίου έκανε λόγο για ένα «ευχάριστο» πρόβλημα, που πέραν της δυνατότητας αύξησης των μερισμάτων προς τους μετόχους και ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να αξιοποιηθεί για «να χρηματοδοτήσουμε ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στους τομείς της τραπεζικής, της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων». Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Eurobank που μετά και την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο ενισχύει το διασυνοριακό της αποτύπωμα, ενώ ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αναφερόμενος στη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi σημείωσε ότι έχουμε επιπλέον κεφάλαια και «όλοι κοιτάμε για projects εκτός Ελλάδας».

Το πρόβλημα του κατακερματισμού στο τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, αντιμετωπίζεται είτε με εξαγορές και συγχωνεύσεις είτε με στρατηγικές συνεργασίες», φέρνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας με τον ιταλικό όμιλο Unicredit που επιτρέπει όπως είπε «σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να αποκτήσουν πύλη πρόσβασης στην Ευρώπη κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». «Υπάρχει πολλή κουβέντα για μεγαλύτερα σχήματα στην Ευρώπη, αλλά δεν έχουμε πολλές κινήσεις καθώς υπάρχουν κυβερνητικές αντιδράσεις», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα δημιουργήσει δυσκολίες στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με κινήσεις ανάπτυξης και περιορισμό του κόστους. Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι οι εκταμιεύσεις δανείων έχουν ανέλθει τα τελευταία χρόνια σε 24 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στα δισ. ευρώ δανείων που έχουν μεταφερθεί σε servicers, μέρος των οποίων «θα επιστρέψει» όπως εκτίμησε κάποια στιγμή στις τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διοικητής της ΤΤΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι θεωρεί «λογική» μια μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον ∆εκέμβριο, ενώ προέβλεψε και νέες μειώσεις το 2025 εφόσον συνεχίσει ο πληθωρισμός την πτωτική πορεία του και δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μετά από δύο μειώσεις βρίσκεται σήμερα στο 3,25% και σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα θα μπορούσε στα τέλη του 2025 να υποχωρήσει στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο», δηλαδή κοντά στο 2%. Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική επιβολής αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα ο διοικητής της ΤΤΕ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια ύφεση και μια περίοδο αποπληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum